Te veel slapen kan! Deze tekenen laten zien dat je te veel slaapt

Gezondheid Rachelle Abbas 29 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Je gelooft het bijna niet, waar de meeste mensen last hebben van oververmoeidheid en slaapgebrek bestaat er ook zoiets als te veel slapen.

We weten dat we als volwassenen zo’n zeven tot negen uur slaap per nacht nodig hebben. Best een moeilijke prestatie voor sommigen onder ons, helemaal als er zoveel leuks te zien is op Netflix of je kleintje zelf ook moeite heeft met slapen. Maar voor de mensen die prima aan die hoeveelheid uren slaap kunnen komen, is er een verborgen dreiging: te veel slapen. En daar hangen best wat risico’s aan. Dit zijn tekenen die laten zien dat je te veel slaapt:

1. Je wordt moe wakker

Ha! Hier herkennen vast veel mensen zich in, dit punt gaat over het feit dat een goede nachtrust er natuurlijk voor moet zorgen dat je je ‘s ochtend fris en fruitig moet voelen. Maar als je meer dan acht uur slaapt, wordt je uitgeput wakker. Te lang slapen wordt qua gevoel ook wel vergeleken met een kater of een jetlag. Dat komt waarschijnlijk door het feit dat je te veel moet werken om weer in je 24-uursklok ritme te komen.

2. Je voelt je de hele dag sloom

Als je te veel slaapt, voel je je niet alleen moe in de ochtend. Sterker nog, je zult de hele dag heel traag zijn. Thanks to je biologische klok die zo zijn best doet om je slaapschema bij te houden.

3. Je hebt last van hoofdpijn

Sommige deskundigen beweren dat te lang slapen kan leiden tot ‘neurotransmitters’ in je hersenen, waardoor je serotonineniveau zal verlagen, wat op zijn beurt weer leidt tot hoofdpijn. Als je regelmatig hoofdpijn hebt en weet dat je meer slaapt dan de aanbevolen hoeveelheid, moet je proberen om je dutjes toch echt te beperken.

4. Je bent wat aangekomen

Er is niks mis met wat gewichtsfluctuatie uiteraard, maar als je op mysterieuze wijze een paar kilo aankomt, vraag je je toch af waar het vandaan komt. Te veel slapen kan de oorzaak zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die langer dan 9 uur per nacht slapen, meer kilo’s waren aangekomen dan mensen die een uur of 7/8 sliepen. Onderzoekers weten niet precies waarom er een correlatie is, maar het is mogelijk dat door te lang slapen hormonen die je eetlust beheersen worden aangewakkerd. Bovendien ben je vermoeid als je te lang slaapt, waardoor je waarschijnlijk weer minder lichaamsbeweging krijgt. Wel belangrijk om te noemen: onderzoek heeft ook aangetoond dat minder dan 5 uur slaap kan zorgen voor gewichtstoename. Het is dus belangrijk om de juiste hoeveelheid slaap te krijgen.

5. Je bent wat vergeetachtig

Een duidelijk teken van te veel slapen, is wanneer je vergeetachtig wordt. Te veel slapen zorgt ervoor dat de cognitieve vermogens van je hersenen met wel twee jaar verouderd wordt, en dat wordt alleen maar erger naarmate je ouder wordt. Het komt door te lang slapen als je wat vergeetachtig begint te – ik zal maar niet beginnen over hoe vaak ik mijn sleutels dacht te zijn vergeten terwijl ik ze gewoon in mijn zak had zitten.

6. Je hebt pijn

Dit punt vind je misschien verrassend, maar er zijn onderzoeken die hebben aangetoond dat te veel slapen een verband heeft met pijn en ontstekingen. Zo kan te veel slapen zorgen voor rugpijn, alleen al door het feit dat je al die uren in een foetushouding hebt gelegen.

Daarnaast heeft een ander onderzoek ontdekt dat mensen die meer dan negen uur slapen per nacht, verhoogde niveaus van cytokine hebben, cellen die voornamelijk door het immuunsysteem worden geproduceerd en die helpen bij het reguleren van de ontstekingsreactie van je lichaam.

Lees ook:

Dit is belangrijk om te doen als je kind ‘s avonds niet wil gaan slapen of zelfs hyperactief wordt in bed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme