Dit zijn de tekenen dat je te afhankelijk bent van een vriendschap

Persoonlijk Susan Dalstra 27 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Net als dat je te afhankelijk van elkaar kan zijn binnen een (romantische) relatie, kan je ook teveel aan iemand hangen binnen een vriendschap. Of je nou de gever of de nemer bent; voor beide partijen is het ongezond.

Ongezond toegewijd

Je hebt bijvoorbeeld een vriendin die je met een probleem hebt geholpen. Sindsdien weet ze je te vinden voor ieder ‘probleem’. Jullie appen of bellen dagelijks, misschien wel urenlang. Als je iemand bent die het fijn vindt om een ander te helpen, haal je daar ergens ook zelfvertrouwen uit. Het kost je energie, maar ergens voel je je ook beter door iemand te helpen die het nodig heeft.

Té afhankelijk van elkaar zijn betekent dat je ongezond bent toegewijd aan de relatie en dat ten koste gaat van je persoonlijke – en psychologische behoeftes. Het wordt vaak in verband gebracht met relaties, maar geldt net zo goed voor vriendschappen. Het gebeurt vaak zonder dat je er erg in hebt. Dit zijn de signalen:

1. Je plaatst de behoefte van de ander altijd voor die van jezelf

Er is niks mis met een vriend helpen. Advies geven en naar de ander luisteren is nou eenmaal wat vrienden doen. Het zou alleen geen eenrichtingsverkeer moeten zijn. In co-afhankelijke relaties is er een gever en een nemer. De gever maakt het voor de nemer makkelijker om onverantwoordelijk, verslaafd of afhankelijk te zijn. Geef alleen wat je fysiek, mentaal en financieel aan kan.

2. Je vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en grenzen te stellen

Je vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen of herkent niet eens wanneer je dat zou moeten doen. We hebben allemaal een innerlijke stem die ‘ja’, ‘nee’ of ‘misschien’ zegt, maar mensen die worstelen met afhankelijkheid staan niet meer helemaal in contact met die stem. Of ze negeren dat stemmetje. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar af en toe ‘nee’ zeggen tegen een vriend helpt jullie uiteindelijk allebei naar een gezondere vriendschap.

3. Je merkt dat de ander altijd moeilijke situaties uit de weg gaat

Je vriendin altijd maar redden kost bakken energie en is soms, als de ander zich echt in de nesten heeft gewerkt, ronduit onmogelijk. Natuurlijk wil je je vriendin niet gekwetst zien, maar het is niet eerlijk om altijd maar de noodlijn te zijn als die gunst andersom nooit wordt verleend. Vooral als je vriendin keer op keer dezelfde fout begaat en daar niks van leert, ben jij niet diegene die ze hoeft te behoeden voor problemen.

4. Je bent de voornamelijkste bron van emotionele steun

Het verschil tussen een gezonde – en een afhankelijke vriendschap is dat de steun in een afhankelijke vriendschap eenzijdig is. We gaan allemaal door periodes waarin de een wat meer hulp nodig heeft dan de ander, maar in een afhankelijke vriendschap is dat niet meer in balans. Dat is overigens niet de schuld van de nemer alleen; kijk ook naar welke rol je zelf inneemt binnen de interactie. Probeer meditatie als je last hebt van schuldgevoel omdat je even geen hulp kan bieden.

5. Het voelt alsof je nooit een fout mag maken binnen de vriendschap

Geen enkele relatie is perfect en er zullen momenten zijn waarop je het niet met elkaar eens bent. Hoe jullie terugveren uit die minder goede momenten, is allesbepalend voor de band. In een afhankelijke relatie is dat anders en voelt het alsof een ruzie de band kan maken of breken. Het voelt dat er teveel op het spelt wanneer je een ‘fout’ maakt. Daardoor voelt het misschien ook alsof je niet helemaal eerlijk kan zijn over je gevoelens.

6. Je voelt rancune naar je vriendin

Je kent misschien wel dat directe gevoel van spijt wanneer je in de bres springt en alles laat vallen voor een vriendin in een crisis. Dat gevoel kan zich naar verloop van tijd opstapelen en er uiteindelijk voor zorgen dat je rancune voelt over de hele vriendschap. Verantwoordelijkheid nemen voor een ander ontneemt ze de kans voor zichzelf te zorgen. Als je degene bent die altijd alles oplost voor de ander, kan het ook voelen alsof je moeite niet wordt gezien of gewaardeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen