10x zo laat je baby zien dat je het geweldig doet als kersverse ouder

Kinderen Thea Tijssen 23 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Het leven met een baby zou een stuk makkelijker zijn als hij kon praten. “Hoi mama! Het is hier een beetje warm. Wil je dat vestje bij me uitdoen?” Ze kunnen het helaas niet zéggen, maar vaak laat een baby wel zien dat jij het goed doet als ouder. Op z’n eigen baby-manier.

Natuurlijk zijn alle baby’s anders. Baby’s die te vroeg geboren zijn of die speciale zorg nodig hebben, zullen wellicht anders reageren, dan andere baby’s. Ook al doen ook hun ouders nog zo hun stinkende best.

Tekenen dat je het goed doet als ouder

Maar als je een voldragen baby hebt die zich ongeveer volgens het boekje ontwikkelt, en je vraagt je af of die baby vindt dat jij een goede ouder bent, let dan vooral op de volgende signalen:

1. Je baby huilt niet al te veel

Sommige baby’s huilen meer dan anderen en sommigen huilen om totaal onverklaarbare redenen, zelfs als hun ouders alles goed doen en aan al hun behoeften is voldaan. Maar voor het grootste gedeelte geldt: als baby’s zijn gevoed, droog en warm zijn, dan belonen ze je met spaarzame momenten van stilte. Ahhh!

2. Je baby maakt schattige kirrende geluidjes

Als ik bij iemand op kraamvisite ben, dan word ik altijd weer week van die schattige geluidjes die pasgeboren baby’s maken. Die geluidjes die ze maken voordat ze echt gaan brabbelen en uiteindelijk zelfs gaan praten. Ze kirren voornamelijk als ze tevreden zijn, dus als je kleine ‘kirretjes’ hoort, dan komt dat omdat je baby je wil zeggen dat je het verdomde goed doet; dat hele ‘houd je baby in leven en blij’-gebeuren.

3. Je baby poept. Veel

Gezonde poep wordt geproduceerd door gezonde baby’s. Dus als je pasgeboren baby veel poept, of wanneer hij in een keer heel veel poept (als ze geen na-elke-maaltijd-poeper zijn), kun je er vanuit gaan dat hij genoeg te eten krijgt en kun je over het algemeen stellen dat hij oké is.

4. Je baby geeft je de mooiste glimlach

Al blijkt uit onderzoek dat baby’s nog niet écht kunnen glimlachen, als ze zich goed voelen, doen ze het toch. En die momenten zijn zo speciaal. Als je baby voor de eerste keer glimlacht, is dat geweldig. Al is het in z’n slaap. En het is zó schattig om te zien. Schattigst ooit.

5. Je baby lacht

De meeste baby’s lachen pas na de eerste maanden, maar soms beginnen ze eerder echt hardop te lachen. En dat is dan toch wel het grootste compliment wat je kunt krijgen. Voor kleine baby’s is gegiechel een manier om hun blijheid te uiten. En die blijheid is dan zo groot dat een glimlach niet langer volstaat.

6. Je baby houdt jou vast

Baby’s vertrouwen niet zomaar iedereen op deze voor hen nieuwe planeet. Dus als jouw kleintje zijn armpjes of handjes naar je uitreikt, of je vastpakt, dan is dat een groot compliment. Het betekent dat ze je herkennen en weten dat je er bent om ze te helpen.

7. Je baby valt in slaap in je armen

Als een baby zich zo op z’n gemak voelt dat hij in je armen in slaap valt, dan is dat omdat hij weet dat je te vertrouwen bent. En dat je om hem geeft.

8. … of terwijl ‘ie aan het drinken is

Als een baby in slaap valt tijdens of na het drinken, dan betekent dat dat z’n buikje vol is en hij helemaal voldaan is. Dat heb je dus top gedaan, die voeding.

9. Je baby slaapt. En slaapt. En slaapt

Ook al houden ze hun ouders vaak uit hun slaap, pasgeboren baby’s slapen eigenlijk heel veel – zo’n 16 tot 17 uur per dag. Dus als je baby goed heeft gegeten, droog is en zich comfortabel genoeg voelt om steeds om de paar uur in slaap te vallen, dan betekent dat je iets goed doet.

10. Je baby wil niets liever dan bij jou zijn

Als een baby niet neergelegd wil worden, dan is dat geen teken dat je baby verwend is. Het is een teken dat je baby weet dat degene die hem vast heeft, iemand is op wie hij kan vertrouwen. Dat is een groot compliment van een klein mensje.

Waarom baby’s lachen en brabbelen tijdens het slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme