Tepelhoedje, het redmiddel bij borstvoeding

Baby Laura Saija 3 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Voor sommige baby’s is het lastig om direct goed uit de borst te drinken. In deze gevallen kan een tepelhoedje tijdelijk helpen.

Een tepelhoedje kan gebruikt worden in overleg met een verpleegkundige of lactatiekundige.

Wanneer moet je een tepelhoedje gebruiken?

Als een baby na de geboorte niet goed uit de borst drinkt, kan er gekozen worden om een tepelhoedje te gebruiken. Dit is gemaakt van zachte siliconen en het wordt tijdens de voeding over de tepel gedragen.

Overleg altijd eerst met een verpleegkundige of lactatiekundige. Een tepelhoedje kan in de volgende gevallen helpen.

  • Pijnlijke tepels of stuwing
  • Prematuur geboren baby’s
  • Ingetrokken tepels
  • Te laag geboortegewicht
  • Te korte tongriem
  • Afwijkend mondje
  • Baby’s die flesvoeding gewend zijn

Tepelhoedje gebruiken

Voeden met een tepelhoedje werkt hetzelfde als borstvoeding geven. Je legt de baby aan en ondersteun hem of haar met je armen. Zet vervolgens het tepelhoedje op door hem naar achter te buigen en vervolgens over de tepel te plaatsen.

Het is bij het gebruik hiervan belangrijk dat je baby jouw borst goed vast heeft. Als hij alleen op het puntje zuigt, wordt jouw borst niet goed geleegd, met als gevolg dat de melkproductie afneemt of niet goed genoeg op gang komt.

Hoelang gebruiken?

Het verschilt per baby hoelang je een tepelhoedje kan gebruiken. De ene baby kan na een paar keer al beter uit de borst drinken, de ander heeft het een paar weken of maanden  nodig.

Belangrijk om te weten: als je tepelkloven hebt, is het beter om geen tepelhoedje te gebruiken. De kloven zullen helaas niet sneller genezen en het helpt je baby ook niet. Wat je beter kunt doen, is de oorzaak van je tepelkloven aanpakken.

Omdat geen één borst hetzelfde is, worden tepelhoedjes verkocht in verschillende maten. Bij het kiezen moet je niet alleen letten op de grootte van de borst, maar ook op het mondje van de baby. Ze worden verkocht in de maten S, M en L. Een lactatiekundige kan hierbij advies geven.

Schoonmaken

Tepelhoedjes moeten net als andere babyproducten, zoals flesjes en een kolfapparaat, goed schoongemaakt worden. Je kunt hem goed schoonmaken door hem eerst af te spoelen met koud water, vervolgens met warm waren en dan goed droog te maken. Kook het tepelhoedje ook elke dag een paar minuten uit. Ook is het belangrijk om hem elke zes weken te vervangen.

Tepelhoedje afleren

Als de tepel uiteindelijk beter naar buiten komt, kun je het tepelhoedje weghalen. Soms wil een baby dan niet doordrinken zonder hulp erbij. Dan kun je het tepelhoedje opnieuw plaatsen. Probeer dit een aantal keren. Sommige baby’s raken nooit gewend en kunnen niet meer zonder.

11 veel voorkomende problemen bij borstvoeding en tips om ze op te lossen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme