Dít zijn de voordelen van het geven van borstvoeding

Babyvoeding Wilma Groothuis 4 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Met borstvoeding geef je op de meest natuurlijke manier voeding aan je baby. Wij vertellen je graag de voordelen van het voeden van je baby op deze manier.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is borstvoeding namelijk het gezondste voor zowel moeder als de baby.

Eigen keuze

Uiteraard is het voor elke moeder haar eigen keuze of ze borstvoeding geeft of flesvoeding. Het allerbelangrijkste is om te kiezen voor datgene waar jij als moeder je het prettigste bij voelt. Toch willen we in dit artikel aandacht geven aan de voordelen van het geven van borstvoeding, want dat zijn er namelijk best veel.

Volgens het KNOW zijn bijna alle vrouwen (99 procent) in staat om borstvoeding te geven. Toch lukt het niet altijd gelijk bij elke moeder. Dat komt doordat het tijd kost voordat de voeding op gang is en de voedingstechnieken onder de knie zijn. Het is dus absoluut niet gek als de borstvoeding de eerste weken nog moeizaam gaat, je hebt nou eenmaal tijd nodig om het te leren.

Voordelen van borstvoeding

Volgens het KNOV zitten er veel voordelen aan het geven van borstvoeding. Zo is het de gezondste voedingsmanier voor een baby door de antistoffen die in de moedermelk zitten. Daarnaast verlaagt het ook de kans op onder andere overgewicht, allergieën en astma op latere leeftijd. Doordat borstvoeding intiem is, bevordert het ook de verbinding en de band tussen moeder en kind.

Ook is borstvoeding een fijne voedingsmanier, omdat het altijd beschikbaar is. De melk heeft gelijk de goede temperatuur en het is ook nog eens afgestemd op de hoeveelheid die het kind nodig heeft. Daarnaast is deze manier van voeden ook goed voor de moeder. Zo heeft zij minder kans op eierstok- en borstkanker en helpt het haar bij het houden van een gezond gewicht. Als laatste stimuleert borstvoeding ook nog de opbouw van darmflora, dat ervoor zorgt dat de goede voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen. De ziektekiemen worden juist in het lichaam opgeruimd.

Voedingsstoffen en energie

Volgens het World Health Organization (WHO) zorgt moedermelk voor alle voedingsstoffen en energie die een baby in de eerste maanden van zijn of haar leven nodig heeft. In de tweede helft van het eerste levensjaar zorgt borstvoeding nog voor de helft of zelfs meer van de voedingsstoffen die een kind nodig heeft.

Het advies van de WHO is om binnen een uur na de bevalling te beginnen met borstvoeding en daarna een half jaar standaard borstvoeding te blijven geven. Na dat half jaar kun je doorgaan voor zolang je dat prettig vindt.

Borstvoeding en werk

Wereldwijd is het deze week de week van de borstvoeding. Dat deze week nog steeds nodig is, blijkt wel uit de laatste cijfers. Volgens de WHO krijgt meer dan een half miljard werkende moeders in de nationale wetgeving geen essentiële moederschapsbescherming. Daarnaast verplicht slechts 20 procent van alle landen werkgevers om hun werknemers voorzieningen voor bijvoorbeeld afkolven te bieden.

Er valt wereldwijd dus nog wel wat te veranderen als het gaat om de combinatie borstvoeding/moederschap en werk. Tot die tijd zijn dit soort weken belangrijk om de aandacht te trekken en hiervoor op te komen. En dat is precies waar deze week om draait.

7x dingen over borstvoeding die je nog niet wist

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme