Tienermoeders krijgen voor hun veertigste gemiddeld vijf kinderen

Kinderen Lise Steegmans 6 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Bijna een derde van alle vrouwen in ontwikkelingslanden is 19 jaar of jonger wanneer zij haar eerste kind krijgt. Vrouwen en meisjes die als tiener voor het eerst moeder worden, hebben op hun veertigste gemiddeld bijna vijf kinderen gekregen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Verenigde Naties naar seksuele en reproductieve gezondheid.

Onderzoek naar tienermoeders door Verenigde Naties

Hoewel wereldwijd vrouwen juist steeds minder kinderen krijgen, stijgt het aantal kinderen per tienermoeder. Bijna een derde van de meisjes in ontwikkelingslanden wordt als tiener voor het eerst moeder. De helft van deze tienermoeders is jonger dan zeventien jaar. Zes procent hiervan zijn kindmoeders van veertien jaar en jonger.

Het krijgen van meer dan één kind in de adolescentie is gebruikelijk voor kindmoeders. Een paar feiten uit het onderzoek op een rij:

  • Een meisje dat voor haar veertiende moeder is, heeft gemiddeld 2,2 kinderen gekregen voor haar twintigste verjaardag.
  • Bij een meisje dat haar eerste kind baart tussen de vijftien en zeventien jaar is dat gemiddeld 1,5 kinderen voordat ze twintig jaar is.
  • 40 procent van de meisjes die een eerste kind baren wanneer ze veertien jaar of jonger zijn, heeft drie kinderen voor haar twintigste verjaardag.

Zodra een tienermeisje moeder is, heeft ze een kans van één op vijf om binnen twee jaar nog een keer te bevallen. Zwangerschappen die zo dicht op elkaar zitten brengen aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee.

Levenslange vruchtbaarheid

Hoewel de totale vruchtbaarheid over de hele wereld drastisch is gedaald, stijgt het aantal kinderen per tienermoeder. Vrouwen die in hun tienerjaren zwanger zijn geworden, hebben gemiddeld vijf kinderen tegen de tijd dat ze veertig jaar oud zijn. Bij leeftijdsgenoten die pas na hun twintigste een kind hebben gekregen, zijn fat gemiddeld drie kinderen.

Kinderhuwelijken

Ook blijkt uit het onderzoek dat het aantal kinderhuwelijken toeneemt. Met als gevolg dat het opleidingsniveau van meisjes daalt. Dat zorgt er weer voor dat meisjes minder toegang tot informatie over veilige en gewenste seks hebben. Samen met de structurele achterstelling van vrouwen op, onder meer, financieel gebied, draagt dit bij aan de stijging van het aantal tienerzwangerschappen.

Om die reden maakt de Verenigde Naties zich zorgen over vrouwenrechten. “De wereld faalt in het beschermen van meisjes”, zegt directeur Natalia Kanem van het VN-bevolkingsfonds. Daarom roept het samenwerkingsverband overheden, hulporganisaties en gezinnen ertoe op meisjes beter te beschermen via beleid en economische steun.

Miljoenen kinderen op achterstand door sluiting scholen in coronatijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme