Een verre reis met je kind: leuk of te zwaar?

Kinderen Maartje Scheffer 6 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Met je kleine de wereld ontdekken klinkt veel ouders als muziek in de oren, maar is een verre reis met een klein kind wel écht zo leuk? Je moet immers met al de behoeften van je mini-me rekening blijven houden, ook op hectische plekken in een ver land. Wij zetten de pro’s en con’s op een rijtje.

Reizen met kinderen naar een ver oord brengt jullie ongetwijfeld onvergetelijke herinneringen. Maar zijn er ook minpunten?

Voordelen van een verre reis met kids

  • Wereldkennis: kinderen zijn echte sponsen, dus alles wat ze om zich heen zien op reis zullen ze bewust of onbewust in zich opnemen. Extra leuk voor iets oudere kinderen dus, die er ook echt over na kunnen praten achteraf.
  • Flexibele kinderen: een reis in een ver land met een andere cultuur vergt van iedereen aanpassingsvermogen, ook van de kinderen. Die flexibiliteit zal ze hun leven lang van pas komen.
  • Dankbaarheid: kinderen die zien dat kinderen in sommige andere landen het lang niet zo goed hebben als in Nederland, zorgt voor extra dankbaarheid dat ze hun basis hier hebben.
  • Onvergetelijke ervaringen: reizen is nóg leuker als je het kan delen met diegenen van wie je het meest houdt. Zeker een uitdaging voor de ouders om te reizen met de kids, maar bovenal zorgt het voor de mooiste herinneringen met het hele gezin.
  • Dichter bij elkaar: doordat je tijdens een verre reis ongetwijfeld samen voor uitdagende situaties komt te staan, kom je samen alleen maar sterker en dichter bij elkaar terug naar huis.

Nadelen van een verre vakantie met de kleintjes

  • Reisritme aanpassen: was je gewend in twee weken een heel land te doorkruisen? Dan zul je dat tempo wellicht wat moeten aanpassen met kinderen. Alles gaat namelijk net een tikje langzamer.
  • Wennen: kinderen zullen waarschijnlijk wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan het nieuwe klimaat, cultuur en de geluiden. Dat kan resulteren in overprikkeling en wat huilerig zijn de eerste dagen. Stel je kind dan ook volop gerust tijdens de eerste dagen en maak niet gelijk te veel reisplannen. Zo geef je je wereldreiziger de ruimte om echt even te landen en ook de jetlag te overwinnen.
  • De vliegreis: dit is voor veel ouders een groot obstakel, terwijl het eigenlijk ontzettend kan meevallen. Je kind twaalf uur of langer vermaken in een kleine ruimte is beslist niet makkelijk met de allerkleinsten, maar met de juiste voorbereiding voor de vliegreis wordt het een stuk makkelijker.
  • Hoge verwachtingen: hebben jullie eens een verre reis gemaakt? Dan bestaat de kans dat jullie kids het jaar erop weer om een verre vakantie zullen vragen, terwijl je het misschien als eenmalig bedoeld had. Maar wie kan het ze kwalijk nemen.

Kortom: een verre reis met kinderen brengt uitdagingen met zich mee, maar zorgt vooral voor onvergetelijke herinneringen en meer wereldkennis bij je kind.

Maak vliegen met jonge kids een stuk makkelijker met deze tips van stewardessen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NU.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme