Kom maar op! 5x tips die ervoor zorgen dat je nooit meer teveel eet

Gezondheid Chiara Izelaar 3 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Buiten het feit dat teveel eten effect heeft op je gewicht, zorgt het ook voor een opgeblazen gevoel. Dus voor je vanavond weer alles naar binnen schranst, is het misschien een goed idee om deze lifehacks eventjes te noteren.

En als jij vanavond alsnog lekker wilt snoepen, dan is de keuze natuurlijk helemaal een jou. We’re not judging….

Nooit meer teveel eten

Zo houd jij de boel enigszins binnen de perken.

1. Drink voldoende

Wellicht heb je weleens gelezen dat een glas water drinken voor een maaltijd ervoor zorgt dat je minder eet. Dit is deels waar. Je lichaam kan namelijk moeilijk onderscheid maken in dorst of trek. Dus of je nu naar een glas water of een vette hap snakt, je maag zal gegarandeerd reageren. Door regelmatig een glas water – of een andere dorstlesser – te nuttigen, kan het zo zijn dat je merkt dat je eigenlijk geen trek, maar dorst had. TIP: voeg citroensap of een schijfje citroen toe aan je glas water. In citroenen zitten pectine vezels, waardoor je snel een vol gevoel krijgt. Sidenote: een glas water is natuurlijk geen voedsel. Als je merkt dat je trek hebt moet je goed naar je lichaam luisteren en gewoon eten!

2. Elimineer ‘entertain’ food

Een bak popcorn tijdens je favo Netflix serie, een kaasplankje tijdens je wekelijkse vriendinnen date, een snoeppot op je werkbureau en een doosje drop in je auto… Deze versnaperingen zijn onwijs verleidelijk, maar ook heel misleidend. Er is niets mis met een tussendoortje, maar je kan eens stil staan bij wat je eet en hoe vaak je het eet. Als je bijvoorbeeld altijd veel eet tijdens het bingewatchen ben je minder bewust van wat je binnenkrijgt. Elimineer afleidende taken zoals films of een serie en focus je volledig op je snack.

3. Schrap geen koolhydraten en vetten

Hoewel de meeste vrouwen geneigd zijn om koolhydraatrijk voedsel en vetten uit hun dieet te schrappen, zijn deze voedingsstoffen juist heel belangrijk voor je lichaam. Maar met koolhydraten en vetten doelen we natuurlijk wel op gezonde varianten. Zo zorgen gezonde koolhydraten – groenten, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst, volkoren brood en pasta, havermout en (zoete) aardappel) – voor de juiste energie en een vol gevoel. Evenals producten die gezonde vetten bevatten: avocado’s, noten, eieren, kaas, yoghurt, pure chocolade, chiazaad, kokosolie en olijfolie.

4. Eet kleine porties

Sla geen maaltijden over, maar verdeel je maaltijden liever over de hele dag. Als je koninklijk ontbijt, luncht en dineert is de kans groot dat je lichaam tussen je maaltijden door meer snakt naar een tussendoortje. Je kunt het beste vijf kleine maaltijden verspreiden over de hele dag, zodat je altijd een vol gevoel hebt. Je spijsvertering werkt hierdoor veel beter en gelijkmatiger, waardoor je meer calorieën verbrandt gedurende de dag. Ook blijft je bloedsuikerspiegel goed op peil.

5. Eet niet op vaste tijden

Maar eet wanneer je lichaam er behoefte aan heeft! Misschien is je lichaam wel zo gewend aan een bepaald ritme, dat je maag nu eenmaal begint te rommelen rond een bepaalde tijd. Da’s niet erg, geef hier juist aan toe! Maar als dit niet het geval is, hoef je je niet schuldig te voelen als je om 5 uur aan tafel schuift, in plaats van om 6 uur. Hoe langer je wacht met je hongergevoel te stillen, hoe meer je geneigd bent flink op te scheppen. Als je het fijn vindt om met je gezin aan tafel te zitten kun je altijd een tussendoortje nemen!

Waarom koolhydraten schrappen geen goed idee is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme