5 toegankelijke vakantiebestemmingen voor mindervaliden

Lifestyle Chiara Izelaar 12 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Als kind zijnde ging ik nooit op vakantie naar het buitenland. Niet alleen omdat hier geen budget voor was, maar vooral omdat mijn moeder lichamelijk beperkt is. Haar Spina bifida – open ruggetje – zorgt ervoor dat mijn moeder slecht ter been is, niet kan fietsen en heel snel moe is. Hoewel de bungalowhuisjes erg gezellig en knus waren, verlangde ik altijd naar het onbekende buitenland. Mijn nieuwsgierigheid zorgde er natuurlijk voor dat – zodra ik de kans kreeg – ik veel vakantiebestemmingen van mijn bucketlist afvinkte.

Maar goed, als je van iemand houdt wil je dit soort ervaringen graag met iemand delen. Onder het mom “gaat niet bestaat niet” besloot ik mijn moeder vorig jaar voor het eerst mee te vragen op reis. Aan onze wilskracht, motivatie en enthousiasme geen gebrek, maar aan geschikte vakantiespots echter wel. Van kapotte wegen, accommodaties zonder lift en lange afstanden naar het strand… Waar zouden we allebei aan onze trekken komen? Ik ging op onderzoek uit en kwam tot deze top 5 geschikte vakantiebestemmingen voor mindervaliden.

Cruisereis

Één van de grootste belemmeringen is dat mensen met een lichamelijke beperking veel energie gebruiken om te bewegen. Dit maakt dat ze snel uitgeput zijn, terwijl je juist veel energie nodig hebt op vakantie. Zo wil je verschillende hotspots ontdekken, zo veel mogelijke restaurants uitproberen en dagelijks geëntertaind worden door iets nieuws. Een cruiseschip is hiervoor dé perfecte locatie. Een cruiseschip telt talloze restaurants, bars, winkels, lounges en activiteiten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om dagelijks een nieuwe stad te ontdekken. Het fijne is dat je niet per se de boot af hoeft, omdat er voldoende te beleven is aan boord. Ook zijn er voldoende liften, aangepaste hutten en veel andere faciliteiten voor mindervaliden. Al met al is alles binnen handbereik, ideaal!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door MSC Bellissima (@mscbellissima) op 11 Mrt 2019 om 11:24 (PDT)

Milaan

Deze Italiaanse modestad won in 2016 een prijs voor de meest toegankelijke stad van Europa. Zodra je op één van de vliegvelden aankomt begrijp je al waarom. Ze zijn beiden optimaal ingericht voor mindervalide, evenals de rest van de stad. Zo zijn alle metrostations voorzien van liften en hebben de stadsbussen een speciale instap voor rolstoelen. Bijna alle toeristische attracties zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Tot slot zijn de straten breed en plat en kent de stad dus (bijna) geen hindernissen voor reizigers met een lichamelijke beperking.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Riccardo Brig Casarico (@brigrc) op 12 Mrt 2019 om 4:36 (PDT)

Barcelona

Barcelona is wat mij betreft dé perfecte vakantiebestemming, omdat strand en stad samensmelten op deze bruisende vakantiebestemming. Gelukkig is deze wereldstad ook één van de meest vriendelijke steden voor mindervaliden van Europa. Zo is het oude centrum relatief plat en vrij van oneven steegjes. Een groot deel van het ov (zelfs de bussen) is toegankelijk voor rolstoelen, waardoor zelfstandig rondreizen appeltje eitje wordt. Ook de stranden zijn toegankelijk via houten paden en je kunt zelfs speciale strandrolstoelen huren. Vele toeristische trekpleisters, zoals la Sagrada Familia, hebben aparte ingangen voor mindervaliden. Of jullie nu opzoek zijn naar een leuke stedentrip of een zonvakantie, Barcelona is zeer zeker aan te raden!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Barcelona × Spain (@wonderlust.barcelona) op 12 Mrt 2019 om 12:30 (PDT)

Singapore

Singapore staat bekend als de meest toegankelijke stad van Azië en dat is niet meer dan terecht. Met haar gladde wegen, brede voetpaden, moderne metrostations en hippe winkelcentra is Singapore dé perfecte metropool voor een citytrip. Van verschillende natuurgebieden tot musea en zelfs street food markten; op iedere plek wordt er met iedereen rekening gehouden. Op naar Singapore!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Singapore (@wonderlust.singapore) op 3 Mrt 2019 om 3:20 (PST)

Melbourne

Last but not least, want Australië wordt beschouwd als één van de meest rolstoelvriendelijke continenten ter wereld. En laat Melbourne nu net dé culturele hoofdstad van Australië zijn! Het continent wordt zelfs erkend als UNESCO-literatuurstad waar straatkunst, muziek en theater samensmelten. Met talloze historische, natuurlijke, culturele en entertainende trekpleisters die grotendeels toegankelijk zijn voor mindervaliden valt er genoeg te beleven. Naast het feit dat meer dan 80 procent van de busdiensten rolstoelvriendelijk zijn, biedt Australië ook Travellers Aid aan. Dit is een non-profit organisatie die reizigers een handje helpt door middel van praktische reis gerelateerde ondersteuning. Wat een warm welkom!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Melbourne – Chris Cincotta (@melbourneiloveyou) op 12 Mrt 2019 om 2:00 (PDT)

Meer reisinspiratie vind je hier:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Skyscanner

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme