Toenemend risico op armoede onder miljoenen kinderen in de EU: hoe zit dit in Nederland?

Nieuws Wilma Groothuis 1 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Als je aan de Europese Unie denkt, denk je misschien niet gelijk aan armoede. Toch blijkt dit helaas wel van toepassing te zijn, en dan met name bij kinderen. Miljoenen kinderen in de EU hebben namelijk te maken met een toenemend risico op armoede en een slechte mentale gezondheid.

Dat concludeert VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF in het rapport State of Children in the European Union 2024.

Ontwikkeling in gevaar

“De EU is een van de meest welvarende regio’s ter wereld, maar toch hebben heel veel kinderen en jongeren te maken met risico’s die hun ontwikkeling in gevaar brengen”, vertelt Sabine de Jong van UNICEF Nederland. Ook pesticiden, luchtvervuiling en online risico’s vormen volgens UNICEF een grote bedreiging voor veel kinderen in de EU. In aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement roept UNICEF de EU op kinderen beter te beschermen.

Het rapport onderzocht op vier thema’s hoe het gaat met de 81 miljoen kinderen in de EU. Daar kwamen de volgende punten uit:

  • Eén op de vier kinderen (20 miljoen kinderen) in EU-landen loopt het risico op armoede of sociale uitsluiting. Dat is een stijging van bijna één miljoen kinderen sinds 2019.
  • Ruim 11 miljoen kinderen en jongeren in de EU hebben mentale gezondheidsproblemen.
  • Bijna 1 op de 20 kinderen wordt blootgesteld aan hoge niveaus van verontreiniging door pesticiden, wat schadelijke gezondheidseffecten en ontwikkelingsstoornissen kan veroorzaken. Daarnaast waren er in 2019 in de EU 472 sterfgevallen onder kinderen en jongeren als gevolg van luchtvervuiling, van wie de grote meerderheid (93 procent) jonger was dan een jaar.
  • Digitale technologieën vormen kansen én risico’s, zoals cyberpesten en seksuele uitbuiting. Eén op de acht kinderen vanaf 12 jaar ontvangt regelmatig online ongewenste seksuele verzoeken.

Rechten van kinderen

Dit jaar vinden van 6 tot 9 juni weer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In de aanloop naar de verkiezingen dringt UNICEF er bij de Europese Unie op aan om de rechten van kinderen beter te waarborgen en verder te versterken.

De Jong: “De EU moet meer investeren in beleid en wetten die kinderen beschermen, vooral op het gebied van armoedebestrijding, digitale technologie, milieu en mentaal welzijn. Voordat er weer een nieuwe politieke cyclus van vijf jaar in gaat, is het daarnaast belangrijk om een visie voor kinderen en jongeren te ontwikkelen.”

Armoede in Nederland

Ook in Nederland is er steeds meer aandacht voor armoede onder kinderen. Omdat alles duurder wordt, denk aan de boodschappen, de benzine en de energieprijzen, wordt het voor ouders steeds lastiger om alles te kunnen betalen. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer gezinnen niet goed rondkomen, waardoor de kinderen hier ook onder lijden.

Volgens UNICEF groeien er in Nederland 200.000 kinderen op in armoede, dat is zo’n 6,2 procent van alle kinderen in Nederland. Voor hen is het niet vanzelfsprekend dat er elke dag een verse maaltijd op tafel staat of dat ze de nieuwste telefoon kunnen kopen. Ook kunnen zij niet altijd op een sport/hobby, nieuwe kleding kopen, naar een verjaardag of zelf hun verjaardag vieren.

Dit zorgt voor ongelijke kansen en dat is niet eerlijk. Gelukkig zijn er ook mooie initiatieven in Nederland, waaronder gemeentelijke initiatieven of scholen die een gratis lunch verzorgen. Wil je kinderen in armoede helpen? Kijk dan eens op de website van UNICEF, daar vind je meer informatie.

Tekort aan babypakketten door toenemende armoede: ‘De eerste 1000 dagen zijn cruciaal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme