Sanne wilde geen dutje doen terwijl de kraamverzorgster oppaste: ‘Voelde niet goed’

Persoonlijk Laura Saija 1 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Toen Sanne (31) net bevallen was, was ze dolblij met de kraamverzorgster die ze kreeg. Toch vertrouwde ze haar niet genoeg om haar baby aan te geven tijdens haar dutjes. “Er gingen allerlei scenario’s door mijn hoofd”.

“Vorig jaar beviel ik thuis van mijn dochter Sia. Hoewel het een thuisbevalling was zonder complicaties, vond ik het wel een pittige bevalling. Het duurde ontzettend lang en op het eind moest ik een weeënstorm doorstaan.

Kraamverzorgster

Toen Sia eenmaal geboren was, voelde ik me ontzettend sterk en trots op mijn dochter en mijn eigen lichaam. Dit hadden we samen maar even geflikt. Onze kraamverzorgster Renee was bij de bevalling aanwezig.

Ik vond Renee meteen een leuk mens, ze was heel enthousiast en had een open persoonlijkheid. Daar was ik heel blij mee, want je weet natuurlijk maar nooit wie je in huis krijgt via een kraambureau. Het is maar net wie er beschikbaar is.

Slecht slapen

De dagen na de bevalling deed ik heel rustig aan. Ik bleef het liefst op bed liggen met de baby om lekker te cocoonen. Af en toe kwam ik naar beneden om een hapje te eten. Sia sliep enorm slecht en maakte mij in de nacht zeker elk uur wakker.

Renee zag dat ik overdag ontzettend moe was en bood aan om op Sia te passen terwijl ik een dutje deed samen met mijn man. Hij was namelijk ook elk uur wakker. Hoe fijn het me ook leek om samen met mijn man even een uurtje bij te slapen, hield iets me toch tegen.

Onbehaaglijk gevoel

Ik kreeg er een onbehaaglijk gevoel van om mijn pasgeboren baby, die ik negen maanden in mijn buik had en waarvoor al mijn oerkrachten vrij moesten komen tijdens de bevalling, af te geven aan een vreemde.

Hoe aardig ik Renee ook vond en hoe erg ik haar hulp ook waardeerde, het voelde niet goed en het ging tegen mijn natuur in. De baby moest gewoon bij mij blijven. Er gingen ook allemaal scenario’s door mijn hoofd.

Betrouwbaarheid

Renee kwam natuurlijk van een gerenommeerd kraambureau, maar wie zegt dat ze te vertrouwen was? Misschien werkte ze er nog maar net en was de enthousiaste en spontane persoonlijkheid gewoon nep?

Wat als ze mijn baby iets aan wilde doen? Of wat als ik wakker werd en ze was er opeens vandoor gegaan met de baby? Nee, dat ging mij niet gebeuren. Dan maar geen dutje. Dan wachtte ik liever tot mijn moeder langs kwam en een uurtje met Sia op de bank wilde zitten.”

8 dingen die je gewoon (ongegeneerd) mag vragen aan je kraamverzorgster

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen