Hoe ben jij zwanger? ‘Als single moeder zwanger zijn met vijf kinderen thuis is wel pittig’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 1 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Natalie (39), die 34 weken zwanger is.

Naam: Natalie
Leeftijd: 39
Hoeveel weken zwanger: 34
Hoeveelste kind: Zesde
Beroep: Fulltime single moeder

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Bij al mijn zwangerschappen heb ik het altijd gelijk door. Ik word niet ongesteld en dan weet ik eigenlijk al genoeg. Mijn cyclus is regelmatig genoeg om op een gegeven moment door te hebben dat mijn menstruatie niet komt. Het is echt daardoor dat ik het snel door heb, niet door bepaalde zwangerschapskwaaltjes.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger. Ik heb het geluk dat ik altijd makkelijke zwangerschappen heb, dat is ideaal. Het gaat eigenlijk heel erg vanzelf allemaal. Ook de eerste drie maanden vielen echt mee, daarin merk ik echt verschil tussen een jongen en een meisje. Ik ben nu zwanger van een jongetje en bij een jongetje is het nog makkelijker, ik was helemaal niet misselijk. Ook nu ik al wat verder ben heb ik niet echt last van klachten. Een aantal weken geleden had ik wel wat last van mijn rug, maar dat is nu alweer over, dus dat was weer weggetrokken.

De eerste zeven á acht weken was ik zwanger van een drieling. Nu heb ik nog één kindje in mijn buik, de andere twee hebben het helaas niet overleefd. Je hoort dat je vaak juist extra misselijk bent als je zwanger van een meerling bent, maar dat had ik dus helemaal niet. Maar ik merkte wel dat ik heel snel dik werd. Ik dacht al snel: of het is een meerling of de termijn klopt niet. Ik had dus wel door dat er iets was, maar wat precies kon ik niet helemaal plaatsen.”

Zoet of hartig?

“In het begin vooral hartig, maar dat kwam omdat ik echt een beetje een afkeer had van zoet. Tomatensoep en kaas vond ik toen heel erg lekker, dat was echt mijn dingetje. Nu is het meer een combinatie van beide, is het eigenlijk weer een beetje bijgetrokken.”

Foto: Sabrina Serraarens

Emotioneel of chagrijnig?

“Vooral niet chagrijnig. Ik ben eigenlijk gewoon lekker mezelf, net zoals ik was voordat ik zwanger was. Volgens mijn oudste ben ik tijdens deze zwangerschap wel liever, wat minder fel. Dat vind ik wel bijzonder om te horen. Ik merk dat op zich zelf ook wel, ik word er in ieder geval niet slechter door. Ik ben eerder vrolijker, dus dat is alleen maar positief.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang. Ik wil alles wel van tevoren georganiseerd hebben. Het is natuurlijk al de zesde keer, dus je bent er ook wel wat makkelijker in geworden. Bijvoorbeeld de box, die moet nog opgezet worden, maar nu zou die alleen maar in de weg staan. Vorige week heb ik de commode in elkaar gezet, daar hadden we wel een nieuwe van nodig. Dat moest wel even gebeuren, want dat is gewoon handig voor als het kindje er straks is.

Eigenlijk heb ik helemaal niet zoveel nodig, want het meeste heb ik gewoon nog van de vorige keren. We kunnen een hoop dingen hergebruiken, dat is een voordeel van meerdere kinderen hebben.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren. Bij elke zwangerschap wilde ik dat weten, het liefste zo vroeg mogelijk. Dan kon ik het allemaal wat beter voorbereiden. Mijn eerste vier kinderen waren allemaal meisjes, de vijfde was een jongetje en daar moest ik echt negen maanden aan wennen, omdat ik vier meiden had. Nu denk ik: doe mij maar alleen jongens, want die zijn veel makkelijker, haha. Meiden vind ik leuker qua aankleding, ik houd wel van rokjes en jurkjes en de haren doen, maar jongens zijn gewoon veel relaxter.”

hoe ben jij zwanger
Foto: Sabrina Serraarens

Babyshower of gender reveal party?

“Ik denk een babyshower, maar ik heb het beide nog nooit gehad of gedaan. Ik kan het dus ook niet met elkaar vergelijken. Het hoort er misschien een beetje bij als je single moeder bent, dan heb je dat soort dingen niet.

Ik heb wel samen met mijn kinderen een gender reveal filmpje opgenomen waarin we een ballon doorprikten en er toen blauwe confetti uitkwam. Dat filmpje heb ik online geplaatst, het was dan ook meer voor de leuk, voor onszelf.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Je rust pakken kan hier niet in huis met vijf kinderen, dus je gaat gewoon door tot het einde. Als single moeder zwanger zijn met vijf kinderen thuis is natuurlijk wel pittig, maar het scheelt denk ik dat ik altijd in beweging ben. Je weet gewoon dat je door moet, dus het is ook wel een beetje mindset. Je moet wel positief ingesteld zijn, anders gaat het niet goedkomen. En mijn zwangerschappen zijn best makkelijk, dat scheelt natuurlijk enorm.

hoe ben jij zwanger
Foto: Natalie met haar vijf kinderen

Maar inderdaad, even je rust tussendoor pakken als je dat nodig hebt gaat eigenlijk gewoon niet, dus ik ga ’s avonds als de kinderen op bed liggen ook gewoon op tijd naar bed. Dat is het enige dat ik kan doen. Ik merk wel dat ik de laatste weken wat vermoeider ben, maar verder heb ik er ook niet echt last van.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ziekenhuis. Ik ben alle keren in het ziekenhuis bevallen en het voelt voor mij gewoon veel veiliger aan. Ze hebben daar alles bij de hand, alles is onder controle daar, dus ik vind dat sowieso fijner.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Met vier kinderen kun je overdag nooit je rust pakken’

hoe ben jij zwanger
Foto: Sabrina Serraarens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen