Hoe ben jij zwanger? ‘Ik vond de eerste 13 weken ontzettend spannend’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 16 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Demi (28), die 35 weken zwanger is.

Naam: Demi
Leeftijd: 28
Hoeveel weken zwanger: 32
Partner: Kenny
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Ondernemer

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Deze zwangerschap ging iets anders dan mijn vorige zwangerschap. Bij mijn dochtertje was ik vrij snel zwanger nadat ik de spiraal heb laten verwijderen, zo’n drie maanden later was het raak. Dit keer dachten mijn partner en ik dat het opnieuw zo snel zou gaan, maar dat was niet zo. Ik raakte na tien maanden zwanger en dit bleek na 10 weken zwangerschap een miskraam te zijn. Vrij snel na de miskraam, zo’n twee maanden later, was ik opnieuw zwanger!”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het gelijk door omdat ik veel testte, haha. Ik hield mijn cyclus strak bij. Ik had nog geen kwaaltjes voordat ik de zwangerschapstest had gedaan. Die kwamen pas vanaf week 6. Vanaf week 4 wist ik dat ik zwanger was.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Net zoals tijdens mijn eerste zwangerschap had ik deze zwangerschap ook veel last van misselijkheid en overgeven. Ik heb de eerste drie maanden veel in bed doorgebracht. Maar ik mag niet klagen als ik soms hoor dat dit ook de gehele zwangerschap kan aanhouden. Ik ben vanaf week 30 heel af en toe nog misselijk en deze laatste weken vooral vermoeid, maar dat hoort er ook bij, denk ik. Verder heb ik eigenlijk geen andere kwaaltjes, dus dat is fijn.

Doordat de zwangerschap hiervoor een miskraam werd, vond ik vooral de eerste 13 weken echt ontzettend spannend. Bij elke echo was ik erg zenuwachtig. Doordat ik veel misselijk was, gaf mij dat wel weer een goed gevoel, vooral een ‘zwanger’ gevoel, want de misselijkheid bleef bij de zwangerschap van de miskraam namelijk weg.”

Hoe ben jij zwanger Demi
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Wat eet ik niet graag?! Haha, ik eet ontzettend veel deze zwangerschap en ik heb voor mijn gevoel continu honger of trek. Gelukkig valt het met de kilo’s heel erg mee. Ik geef er maar gewoon aan toe en probeer toch nog zoveel mogelijk gezond te blijven eten en mijn dagelijkse groente- en fruitporties binnen te krijgen!”

Emotioneel of chagrijnig?

“Beide. Ik denk dat elke zwangere vrouw wel te maken heeft met hormonen, de ene wat meer dan de ander. Ik merk dat ik vooral deze laatste weken wat emotioneler ben en minder kan hebben.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang, for sure! Vraag mijn partner maar, haha.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Wij hebben een extra pretecho laten maken voor het geslacht. Wij weten dus dat onze dochter een broertje krijgt, zo leuk!”

Hoe ben jij zwanger Demi
Foto: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“De gender reveal party hebben we dit jaar wat kleiner gehouden, samen met onze familie thuis, gewoon lekker knus. We deden het bij ons in de tuin met een ballon. Bij de eerste zwangerschap hebben we dit groot gedaan, buiten met een hele grote groep vrienden en familie erbij.

Ik heb geen idee of ik een babyshower krijg. Bij de eerste zwangerschap had ik een drive-thru babyshower in verband met corona. Ik zou een babyshower heel leuk vinden, maar het is niet per se nodig!”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik ben niet zo goed in stilzitten, nooit geweest en tijdens mijn zwangerschap dus ook niet. Doorgaan dus! Wel merk ik dat deze laatste weken wat zwaarder worden en ik niet even kan gaan zitten wanneer ik wil, omdat ik al een peuter heb rondlopen. Ik probeer heel af en toe een middagslaapje met haar mee te pakken, zodat ik wel de nodige rust krijg.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“In het ziekenhuis. Ons kindje is wat kleiner dan gemiddeld, dus we hebben geen keuze. Ik zou anders ook voor het ziekenhuis kiezen, puur omdat als er wat complicaties zouden optreden, ik mij daar prettig en veiliger voel dan thuis.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Het voelde elke dag alsof ik een dikke kater had’

Hoe ben jij zwanger Demi
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen