Hoe ben jij zwanger? ‘Het voelde elke dag alsof ik een dikke kater had’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 9 feb 2024
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Carmen (35), die 32 weken zwanger is.

Naam: Carmen
Leeftijd: 35
Hoeveel weken zwanger: 32
Partner: Joey
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Online creator en social media managaer

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het best wel snel door. Ik had een leuke housewarming gehad, waarbij ik gezellig met wat vriendinnen wijn had gedronken. Ik voelde me daarna best wel raar, ik voelde me anders dan normaal. Ik was een beetje misselijk en mijn borsten voelden ook anders.

Ik dacht ook dat ik ongesteld was geworden, maar het zette niet door. Dat vond ik raar, maar achteraf bleek dat dus een innestelingsbloeding te zijn. Al deze dingen samen zorgden ervoor dat ik besloot toch maar een test te doen en deze was positief.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“De eerste periode echt ziek op bed. Ik was heel blij dat het gelukt was en ik verwachtte dan ook op een roze wolk te zitten, dat idee had ik in mijn hoofd. Maar de eerste drie maanden voelde het elke dag alsof ik een dikke kater had, ik kon er niet echt van genieten. Mijn vriend was hartstikke blij en ik lag als een ziek vogeltje op de bank.

Dat vond ik wel moeilijk. Ik had een bepaald plaatje van zwanger zijn in mijn hoofd, dat je op een roze wolk zou zitten. Ik verbaasde me over de dingen waar niet over wordt gepraat. Bijvoorbeeld het gevoel dat je heel blij moet zijn als je zwanger bent, maar dat die eerste 13 weken ook best eenzaam kunnen voelen. Je voelt je in die periode vaak het slechts, maar dan deel je het meestal nog met niemand. Ik deel dan ook open over hoe het zwanger zijn echt is. Ik hoop daarmee ook anderen te inspireren.

Tot en met week 14 á 15 voelde ik me heel erg slecht, daarna werd alles gelukkig stabieler. Ik werd vrolijker en het idee van zwanger zijn werd steeds positiever. Nu voel ik me heel erg fijn en heel energiek. Ik wandel en beweeg nog steeds veel.

Zoet of hartig?

“Hartig, absoluut! Een broodje kaas is onmisbaar. Ik was altijd al wel een kaasmonster, maar nu is het nog erger. En een broodje ei heb ik alleen de eerste drie maanden kunnen eten, van al het andere werd ik misselijk. Nog steeds vind ik dat heerlijk en eet ik dat regelmatig.  Normaal ben ik wel echt een zoetekauw, dat heb ik nu dus niet. Ik kon al die slechte dingen ook niet binnenhouden.”

Hoe ben jij zwanger
Foto: Eigen beeld

Emotioneel of chagrijnig?

“Allebei niet eigenlijk. Soms denk ik weleens: mis ik soms bepaalde hormonen? Mijn vriend zei het nog: ‘Het is dat je een dikke buik hebt, voor de rest merk ik niks aan jou.’ Ik ben niet chagrijnig, heb geen kort lontje en ben niet emotioneel. Dingen raken me misschien wel sneller. Door de zwangerschap ga ik wel over dingen nadenken waar je normaal niet zo over nadenkt, die je emotioneel wel kunnen raken.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang! Ik ben echt een schonmaakfreak, het liefste stofzuig ik elke dag. We zijn al best wel ready om het kindje te ontvangen. Verder hebben we wel een to-do-list waarop staat wat we wanneer gaan doen. Ik vind het heel leuk om alles in orde te hebben en leker te nestelen.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Direct zodra het kon, wilden we het geslacht weten. We hadden niet echt een voorkeur, al had ik het wel heel leuk gevonden als het een meisje was. En dat is het toevallig ook. Ik heb een nichtje van 4 jaar en daar heb ik een goede band mee. Verder was ik altijd dansdocent, waarbij ik heel veel met meisjes heb gewerkt. Ik heb gewoon een goede vibe met meisjes. Ik heb hun humor, ik kan in hun koppies meegaan.

Mijn vriend wilde juist heel graag een jongetje. Maar tijdens de echo maakte het ons echt helemaal niks meer uit. Als het een jongetje was geweest, dan had ik het ook helemaal geweldig gevonden. maar stiekem ben ik dus wel heel blij dat het een meisje is.”

Hoe ben jij zwanger
Foto: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Voor zo ver ik weet, krijg ik geen babyshower. Van mij hoeft dat niet per se. Ik heb het hele concept van een babyshower nooit begrepen. Ik vind dat ergens een beetje ongemakkelijk, dat ik allemaal cadeautjes krijg, terwijl ik een kind krijg. Dan moet ik toch trakteren? En mijn vriedinnen moeten dan overal en nergens vandaan komen, terwijl we in principe alles al hebben geregeld voor de baby. Dan vind ik het gewoon niet nodig.

We hebben wel een soort gender reveal gedaan, maar dat was tegelijkertijd ook onze housewarming. We namen toen even een kort momentje om te laten zien dat we een dochter krijgen. Dat deden we met een confettikanon, alleen deze deed het niet, het ging mis. Dat was heel grappig, haha. Maar ik heb dus liever een klein feestje dan een babyshower.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik zou moeten zeggen op tijd mijn rust pakken, maar ik ben wel een bezig bijtje. Ik ben niet goed in stilzitten en niks doen. Ik ga ook gewoon doorwerken tot ik ga bevallen. Dat kan ik doen, omdat ik door mijn freelancewerk veel thuiswerk en mijn eigen tijd kan bepalen. Maar ik zie mezelf niet een maand op de bank zitten en wachten.

Ik heb altijd veel energie. Mijn vriend denkt soms weleens: ben je een robot, hoe houd je het allemaal vol? Ik hoop na de bevalling dit vol te kunnen houden, dat zou natuurlijk heel fijn zijn. Maar vraag me over een maand nog maar eens hoe het gaat, wie weet hoe ik er dan bij loop, haha.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ziekenhuis, 100 procent! Stel er gebeurt iets terwijl je thuis bevalt, die energie of wat je daar meemaakt, blijf je dan in jouw huis houden. Die heftigheid, de pijn van de bevalling, dat wil ik liever op een andere locatie, zodat ik het daar kan laten en dat ik thuis weer het gevoel van een warm bad heb.

Daarnaast ben ik waarschijnlijk ook nog medisch, omdat op dit moment mijn placenta te laag ligt. Dat kan voor complicaties zorgen. Het kindje ligt ook nog eens in stuit, dus dat zijn al twee redenen waardoor de kans op een keizersnede groot is.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik vind het heerlijk om de voorpret van mijn zoontje te zien’

Hoe ben jij zwanger
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen