Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Hoe ben jij zwanger? 26 jan 2024
Leestijd: 7 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik sliep ruim 16 uur per dag’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Marissa (31), die 35 weken zwanger is.

Naam: Marissa
Leeftijd: 31
Hoeveel weken zwanger: 35
Partner: Tom
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Docent aardrijkskunde en multimedia & vormgeving

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Helaas duurde het bij ons een stukje langer dan gemiddeld. Vandaar dat we ook met medische hulp zwanger zijn geworden. Na een aantal onderzoeken bleken ze niks bij ons beide te kunnen vinden. We hebben het nog een half jaar op een natuurlijke manier geprobeerd, omdat ‘er toch niks te vinden was’.

In de zomer van 2022 zijn we begonnen met IUI. Dit hebben we zes rondes gedaan met iedere keer een ophoging in hormonen. Op het einde was dit een flinke hoeveelheid, maar het deed nog steeds niet heel veel. We mochten verder gaan met IUI, maar we mochten ook kiezen om over te stappen op IVF. Dat hebben we gedaan, want ik had het gevoel dat ik iedere keer tegen een muur liep.

Het enige wat ik merkte waren de hormonen, want die hadden helaas best veel invloed op mijn lichaam. Natuurlijk heb je bij IVF ook hormonen, zelfs een stuk meer. Maar ik hoopte dat er meerdere embryootjes zouden zijn, zodat ik niet meer de hoeveelheid hoefde te spuiten als daarvoor. En er waren meerdere embryootjes, maar die liggen nu veilig in de vriezer, want ik was met de eerste terugplaatsing zwanger!

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Als je in een fertiliteitstraject zit, ben je er continu mee bezig. Dus natuurlijk was ik veel te vroeg met testen. In eerste instantie testte ik met een streepjestest en toen ik daar iets héél lichts zag, heb ik een vroege digitale test gedaan. En ja, hij was positief! Toch durfden we niet meteen de vlag uit te hangen, want het was nog zo vroeg.

De weken daarna heb ik nog meerdere keren getest en werd de testuitslag steeds duidelijker. Toen kregen we met 6 weken een echo, waarbij je natuurlijk vrij weinig zag, maar al wel een heel klein embryootje en een al heel licht kloppend hartje te zien was. Vanaf dat moment konden we het pas echt geloven.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Helaas ziek op bed. In het eerste trimester was ik veel misselijk en ondanks dat ik niet steeds boven de wc hing, is dat echt geen fijn gevoel. Begin tweede trimester voelde ik me eigenlijk best wel goed. Ik kreeg wat meer last van mijn heupen en bekken tijdens een werkdag en mijn energie was wel wat minder, maar al met al ging het best prima.

Vanaf week 21 merkte ik dat mijn energie flink achteruit ging en voelde ik me niet fit. In week 23 kwam er echt een omslagpunt en merkte ik dat het niet goed zat. Wat bleek: mijn bloeddruk was flink te hoog. Op dat moment ging ik direct door naar het ziekenhuis om uit te sluiten dat ik niet een vroege vorm van zwangerschapsvergiftiging had. Dit was gelukkig niet zo, maar vanaf dat moment kreeg ik wel medicatie voor mijn bloeddruk.

Hoe ben jij zwanger
Foto: Little Tribe Stories

Hoe ging het vanaf toen met je?

Twee weken lang heb ik iedere dag nog een poging gedaan om naar het werk te gaan, maar dat zat er echt niet meer in. Ik sliep die weken ruim 16 uur per dag en ook tussen de uren dat ik wakker was moest ik nog slapen. Vanaf week 28 kwam er ook nog zwangerschapscholestase bij. Dit betekent dat je galzuren verhoogd zijn. Dat was niet per se gevaarlijk voor mij, maar kan uiteindelijk wel gevaarlijk zijn voor de baby. Dus dit moet goed in de gaten gehouden worden en daardoor word je vaak ook eerder ingeleid.

Door de verhoogde galzuren kreeg ik jeuk over mijn hele lichaam, maar vooral mijn voeten, enkels en handen. Om gek van te worden! Ik krapte mijn hele huid kapot. Gelukkig bestaat er medicatie voor en wat een verademing toen dat werkte. Helaas heeft deze medicatie ook weer vermoeidheid als bijwerking, dus je kan je voorstellen dat ik maar weinig gedaan heb in mijn zwangerschap.”

Zoet of hartig?

“Als ik moet kiezen hartig, maar eigenlijk is dat niet heel erg veranderd sinds ik zwanger ben. Ik heb geen rare cravings of dat ik ineens heel veel eet. Wat me wel opvalt is dat ik een stuk minder chocolade ben gaan eten. Iets wat goed is, want ik had gelezen dat je dat weer moet vermijden bij zwangerschapscholestase.

Wel crave ik vaker om uiteten te gaan met mijn man, maar ik denk dat dit meer het sociale aspect is. Na de hele dag alleen thuis te zijn geweest en op bed te hebben gelegen, is het toch wel gezellig om even met z’n tweetjes naar een restaurant te gaan.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik heb niet het idee dat ik heel emotioneel of chagrijnig ben geworden. Ik kan weleens een snauw geven naar mijn man als hij me bijvoorbeeld niet in een keer begrijpt of hoort. Dit kon ik ook wel na een lange werkdag, maar nu komt het door een andere soort vermoeidheid. Ik merk wel dat ik wat aanhankelijker ben, vooral op emotioneel vlak. Zo wil ik graag meer bij mijn man zijn en knuffelen. Ik denk dat dit ook komt omdat ik hele dagen alleen thuis zit. En dan zijn die maanden toch wel heel lang.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Zeker nesteldrang, behalve het inpakken van de vluchtkoffer. Die stel ik zo lang mogelijk uit, want ik heb daar zo geen zin in. Spulletjes kopen deed ik vooral online, omdat ik niet de energie had om naar winkels te gaan. Het inrichten van het kamertje en het wassen heeft mijn man voornamelijk gedaan en dan zat ik op de stoel erbij. Ik kon dan aanwijzingen geven en meebepalen, zo voelde het toch alsof we het samen hadden gedaan.”

Hoe ben jij zwanger
Foto: Little Tribe Stories

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren! Niet dat het ons uitmaakte, maar als je dan eindelijk zwanger bent, dan maakt het geslacht het toch allemaal net wat echter. Wij weten sinds week 16 dat we een meisje krijgen.”

Babyshower of gender reveal party?

“Na de geslachtsbepalingsecho hielden we een klein feestje. Dit was alleen met de toekomstige opa’s, oma’s en tantes. Ik ben nooit zo van overdreven feestjes, maar om het gewoon voorbij te laten gaan vond ik ook niet leuk. Ik had zelf wat snacks gemaakt met roze en blauwe kleurtjes en cakejes met roze aan de binnenkant.

Volgende week krijg ik nog een babyshower. Ik dacht dat we dat niet meer gingen doen, maar toen kwam mijn zus met de vraag of ik het toch leuk zou vinden. Natuurlijk! Nu hopen dat het niet ‘te laat’ is, want de kans is aanwezig dat ik al met 36 weken wordt ingeleid in verband met oplopende bloedwaardes, maar ook omdat er wat dingen zijn bij de baby. Dit wordt allemaal goed in de gaten gehouden en vanaf nu moet ik dan ook drie keer per week naar het ziekenhuis voor echo’s, ctg’s en bloedtesten. Dus we zullen het zien of het nog op tijd is!”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Op tijd mijn rust pakken. Ik werd gedwongen door mijn lichaam. De keuze om te stoppen met iedere dag proberen naar het werk te gaan kwam met een groeiecho. We kregen al extra groeiecho’s, omdat onze meid een hele kleine meid bleek te zijn. Alleen toen ze met 24 weken ook van deze lijn leek af te buigen, was de keuze snel gemaakt. Met de volgende groeiecho’s ging ze weer terug naar haar eigen lijn, dus in combinatie met de medicatie denk ik zeker dat het geholpen heeft.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik moet sowieso in het ziekenhuis bevallen en daarna moet de baby 24 uur ter observatie blijven. Dit is standaard protocol, omdat ik al medicatie slikte voordat ik zwanger was. Nu slik ik natuurlijk nog meer medicatie voor de bloeddruk en zwangerschapscholestase, dus dan word je ook automatisch medisch.

Als ik wel een keuze had gehad, dan had ik ook voor het ziekenhuis gekozen. Ik vind het een fijn gevoel dat alle professionals en apparatuur in de buurt zijn. Ik ben niet zo goed in medische en onbekende situaties en ik kan nog weleens in paniek raken of flauwvallen. Om dit dan thuis te hebben, lijkt me het niet heel fijn.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Mijn man woont in het buitenland, ik liet de zwangerschapstest via Facetime zien’

Hoe ben jij zwanger
Foto: Little Tribe Stories

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme