Hoe ben jij zwanger? ‘Ik werd zwanger door mijn spiraal heen’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 5 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Eline (35), die 34 weken zwanger is.

Naam: Eline
Leeftijd: 35
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Rico
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Medewerker bloedafname

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik ben zwanger geworden door mijn spiraal heen, dus deze zwangerschap was een enorme verrassing. Wij zijn net twee weken geleden verhuisd van de regio Rotterdam naar Zeeland, een halve emigratie haha, dus we waren een lange tijd hier echt totaal niet mee bezig.

We hadden onze kinderwens nog niet helemaal afgesloten, we wilden heel misschien nog wel een derde kindje, maar pas als we hier gesetteld waren. Daar was denk ik wel één of twee jaar overheen gegaan, dus ik vraag me af of we dan nog weer opnieuw waren begonnen met de luiers. De jongste zou dan ook al naar school zijn. Het heeft zo moeten zijn, zeggen we steeds.

Ik kon ook niet geloven dat ik precies bij die kleine groep hoor waarbij dat gebeurt, zwanger worden door de spiraal heen, maar het bleek toch echt zo. Qua timing is het echt net aan, het had niet veel later moeten gebeuren. We hebben nu nog zes of zeven weken de tijd om hier nog even onze draai te vinden.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het wel redelijk snel door, ondanks de spiraal. Omdat ik een koperspiraal gebruikte, behield ik mijn eigen cyclus en bleef mijn menstruatie dus uit. Na vier dagen viel het me ineens op en na een week, toen er nog in geen velden of wegen iets leek te duiden op een menstruatie, hebben we toch maar een test gehaald. Ik dacht echt steeds: het kan niet! Maar goed, we wilden het in ieder geval uitsluiten.

Ik wilde wachten met testen tot mijn man uit z’n werk was. Het potje en de test lagen al klaar en ik dacht: we moeten toch nog daarna die minuten afwachten, ik doe alvast de test en dan neem ik hem mee naar buiten zodat we samen kunnen afwachten. Maar toen ik de test in het potje hing, bleef de streep gewoon direct staan met het vollopen van de test. Ik ging gauw met een stalen gezicht naar buiten en gaf mijn man de test. Hij wist ook even niet wat hij zag.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ik was deze zwangerschap erg moe. Ik had al vrij snel weer last van m’n bekken, ik heb daar altijd last van en tijdens de zwangerschappen uiteraard nog meer. En nu op het eind is het echt dramatisch, maar door de verhuizing en doordat ik van nature al ‘gezegend’ ben met een flinke dosis nesteldrang, doe ik ook te veel en heb ik veel pijn. Met 28 weken heb ik m’n werk ook moeten opgeven, dat ging niet meer, ook in combinatie met de zorg voor mijn twee dochtertjes van 2 en 5 jaar. Dus niet echt ziek op bed, maar ook zeker niet meer stralend zwanger na 25 weken.”

Hoe ben jij zwanger Eline
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Hierin heb ik niet echt voorkeur. De ene keer eet ik het liefst iets zoets en andere keren juist graag hartig, het ligt er echt maar net aan.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Oeh allebei wel, haha. Ik ben sowieso altijd al snel sentimenteel en dat maken de hormonen er nu niet minder op haha. En chagrijnig ben ik zeker de laatste weken: echt een kort lontje en weinig kunnen hebben. Ik stond sowieso niet vooraan toen geduld werd uitgedeeld, maar daar is nu al helemaal weinig van over. Dat is vooral heel vervelend voor mijn gezin. Ik kan even geen specifieke voorbeelden noemen, maar kan wel echt om de kleinste dingen of juist rare dingen volschieten.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb dus hele erge nesteldrang, maar door de verhuizing doe ik helaas wel veel op het laatste moment.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Ik ben echt heel erg nieuwsgierig en heb bij alle drie de zwangerschappen direct met 13 weken een pretecho geboekt. Ik voelde mij altijd heel erg een meisjesmoeder, zag ons echt als een meidengezin. Ik hou erg van bloemetjes, roze en ruffeltjes aan kleding en haarbandjes. De eerste twee keren was dit dus ook het geval, maar nu verwachten we na twee meisjes toch een jongetje!

Daar moest ik vooral heel erg aan wennen in het begin. Mijn man en mijn oudste dochter ook hoor, maar ik zag zó voor me dat we een gezin met drie meisjes zouden zijn, ik moest echt dat beeld loslaten. Maar nu ik eenmaal gewend ben aan het idee, vind ik het ook super leuk! Ik maak zelf kleertjes en voor de verhuizing heb ik al heel veel leuke pakjes en setjes gemaakt. Vaak vind ik de kleertjes voor jongetjes in de winkels niet zo leuk, dus ben ik lekker zelf aan de slag gegaan met een stapel stof.”

Hoe ben jij zwanger Eline
Foto: vanLuikfotografie

Babyshower of gender reveal party?

“Geen van beiden echt. Het bekend maken van het geslacht hebben we steeds op een bescheiden manier en met een heel klein kringetje gedaan. Bij m’n eerste dochtertje kreeg ik wel een babyshower, maar daarna was het goed wel. Dat vind ik ook niet erg, ik vind al die feesten hiervoor ook altijd iets over de top, haha.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Omdat we net zijn verhuisd, is het vooral tot het laatste moment doorgaan, al hoop ik echt dat ik binnenkort wel even een tandje minder kan. Maar ook als we niet zouden zijn verhuisd, ben ik wel van het tot het laatste moment doorgaan, ik kan niet goed stilzitten.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik ben van de meiden allebei thuis bevallen en dit vond ik echt heel erg fijn. Ik wist wie er aan m’n bed kwamen, was in m’n eigen vertrouwde omgeving en hoefde niet met weeën de auto in. Deze keer moeten we even afwachten, de meisjes waren klein met de geboorte en ook voor deze baby loop ik weer onder controle van een gynaecoloog. We moeten dus nog maar zien of hij straks überhaupt groot genoeg is om thuis geboren te mogen worden.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik had totaal niet door dat ik zwanger was’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen