Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Hoe ben jij zwanger? 11 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Mijn man woont in het buitenland, ik liet de zwangerschapstest via Facetime zien’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Valéry (32), die 35 weken zwanger is.

Naam: Valéry
Leeftijd: 32
Hoeveel weken zwanger: 35
Partner: Jan
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Stewardess en freelance redacteur

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Tegen alle verwachtingen in is het heel snel gelukt. Ik heb PCOS en ik dacht dat het heel lang zou gaan duren. Daarbij wist ik ook helemaal niet wanneer ik ovuleerde en was ik al jarenlang heel onregelmatig ongesteld. Op goed geluk hebben we het geprobeerd en het bleek in één keer raak te zijn.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Op de één of andere manier had ik het heel snel door. Er waren geen lichamelijke veranderingen of fysieke kwaaltjes, maar ik had een gek onderbuikgevoel. Ik liep door de Leidsestraat en liep op automatische piloot de Etos in. Daar heb ik toen een zwangerschapstest gehaald. Ik zag een héél vaag, onduidelijk streepje.

Ik ben meteen terug gerend naar de Etos en heb twee digitale testen gehaald. Die gaven heel duidelijk aan dat ik 1-2 weken zwanger was. Mijn man woont in het buitenland, dus ik heb hem meteen via FaceTime gebeld en de test laten zien. Hij was natuurlijk ook stomverbaasd. We hadden nooit verwacht dat het zo snel raak zou zijn.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ik mag echt in mijn handjes knijpen, want ik ben tot nu toe geen dag ziek geweest en voelde me heel goed. Fysiek had ik nergens last van en mentaal had ik heel veel rust. Vóór mijn zwangerschap leefde ik een chaotisch leven. Ik vloog als stewardess de hele wereld over en had daarbij een lange afstandsrelatie met mijn vriend in het buitenland, waardoor ik weinig rust nam. Vanaf de eerste dag van mijn zwangerschap heb ik onbetaald verlof opgenomen en ik heb tijdens de zwangerschap veel tijd voor mezelf gehad. Dat gaf ontzettend veel regelmaat, wat mij heel goed heeft gedaan.”

Hoe ben jij zwanger
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Allebei niet eigenlijk; mijn eetgewoonten zijn tijdens de zwangerschap helemaal niet veranderd.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ook allebei niet. Ik voel me veel chiller en rustiger dan voor de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heb ik veel tijd voor mezelf gehad, mooie reisjes mogen maken en veel tijd kunnen spenderen met mijn partner. Dat waren de perfecte omstandigheden voor een super relaxte zwangerschap, denk ik.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb nog geen hele erge nesteldrang. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik een beetje dichtklap als ik babydingetjes moet kopen. Ik zie soms door de bomen het bos niet meer. We hebben inmiddels wel een bedje en een commode en vorige week heb ik alle kinderkleertjes bij mijn zus opgehaald. Voor de rest moeten we nog wel wat dingetjes bestellen, maar dat komt volgende week wel denk ik.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Ik was heel nieuwsgierig en kon niet wachten tot de pretecho. Mijn partner en ik hadden al een voorgevoel dat het een jongetje zou zijn en dat vermoeden bleek juist.”

Hoe ben jij zwanger
Foto: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Allebei niet, we hebben er eigenlijk niet eens over nagedacht. Ook hebben we het geslacht van de baby meteen gedeeld met vrienden en familie. Zelfs de naam hebben we al tegen een aantal mensen gezegd.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik heb meteen onbetaald verlof opgenomen, maar ik ben van nature wel heel actief. Ik sport graag en heb nog allerlei leuke sociale dingen op de planning staan. Op het moment dat ik 30 weken zwanger was, heb ik echter wel op mijn kop gekregen van de verloskundige. Zij vertelde me dat ik het echt rustiger aan moest doen, zodat mijn baby goed kon blijven groeien. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het heel moeilijk vind om minder actief te zijn.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Inmiddels ben ik ook naar het buitenland verhuisd, naar Bahrein (land in het Midden-
Oosten, red.), en woon ik bij mijn man. Het is hier niet toegestaan om thuis te bevallen, dus ik zal in een privéziekenhuis bevallen. Dat vind ik overigens niet erg. Het is mijn eerste bevalling en ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten. Ik vind het dus wel fijn dat ik in het ziekenhuis zal zijn waar ik allerlei mensen om me heen heb.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik werd zwanger door mijn spiraal heen’

Hoe ben jij zwanger
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme