Heftig: leidster van kinderdagverblijf in Groningen trok dreumes aan zijn haren omhoog en sleepte hem mee

Nieuws Laurien Bleeker 9 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Een leidster van een kinderdagverblijf in Groningen blijkt een 1-jarig jongetje tot twee keer aan toe aan zijn haartjes omhoog getrokken te hebben. Een andere leidster die erbij was heeft alles gezien.

Toch kregen de ouders dit voorval pas elf dagen later te horen. Ze doen aangifte voor mishandeling tegen de leidster van het kinderdagverblijf, maar hier wordt niets mee gedaan.

Pas laat geïnformeerd over mishandeling

Op de Nationale Onderwijsgids is te lezen dat Moeder Sarah een telefoontje krijgt van de kinderopvang van haar zoontje met de mededeling dat hij elf dagen eerder is mishandeld door een leidster op de groep. De dreumes zou aan zijn haartjes omhoog getrokken en meegesleept zijn. Er was een andere leidster bij die het heeft gezien. Terwijl het gebeurde schreeuwde en huilde het jongetje en de leidster had zijn haren in haar handen zitten toen ze hem uiteindelijk losliet.

Sarah (achternaam onbekend) is natuurlijk ontzettend geschrokken en ook boos, omdat ze pas elf dagen na het voorval erover geïnformeerd is. In een gesprek met de ouders geeft het management van het kinderdagverblijf aan dat eerst de vertrouwensinspecteur op de hoogte gebracht moest worden en deze zou enkele dagen niet bereikbaar zijn geweest.

Aangifte van mishandeling tegen de leidster

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie zegt hierover: “Het weekend daargelaten is er doordeweeks de hele dag iemand bereikbaar. Het zou kunnen dat er een teamdag was, maar wanneer de inspecteurs een halve dag onbereikbaar zijn, zal je als melder worden doorverwezen naar het klantcontactcentrum en komt er een terugbelverzoek.” Het is dus uitgesloten dat zo’n melding zo lang blijft liggen.

Moeder Sarah besluit aangifte te doen van mishandeling tegen de leidster, terwijl het kinderdagverblijf op advies van de vertrouwensinspecteur geen aangifte tegen de vrouw doet. Het Openbaar Ministerie vindt dat er onvoldoende bewijs is om een strafzaak te beginnen tegen de leidster. Ondanks dat het vaststaat dat ze de dreumes aan zijn haren heeft beetgepakt, kan niet worden bewezen dat ze hem heeft meegetrokken. Alleen het beetpakken van de haren levert geen strafbare mishandeling op, aldus het OM. Er is ook geen sprake van pijn of letsel, zo legt het OM uit.

Dreumes gilde en moest veel huilen

Moeder Sarah is het hier niet mee eens. Ten eerste hoorde zij pas na elf dagen van het incident. Als zij meteen was ingelicht, had een arts mogelijk letsel kunnen vaststellen. Bovendien was haar zoontje die week wel uit zijn doen: “Hij moest veel huilen en gilde uit het niets.” Ze is dan ook in contact met Slachtofferhulp.

Op RTV Noord lezen we dat Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) het voorval heeft bevestigd. Dit is de overkoepelende organisatie van het kinderdagverblijf. Een woordvoerder van SKSG laat het volgende weten: “Na het voorval is, volgens ons protocol, melding gedaan vanuit locatie naar leidinggevende. Deze leidinggevende heeft direct melding gedaan bij de vertrouwensinspecteur van het ministerie van Onderwijs. De adviezen van de vertrouwensinspecteur zijn hierbij steeds opgevolgd.”

Wordt vervolgd…

De leidster die de dreumes mishandeld heeft, is ondertussen niet meer werkzaam, maar het is onbekend of ze is ontslagen of vrijwillig op opgestapt.

Het allerergste vindt Sarah het dat de leidster gewoon weer ergens anders aan het werk zou kunnen gaan en dat dit nog een keer kan gebeuren. Ze zet dan ook alles op alles om de zaak alsnog voor te laten komen. Wordt vervolgd, zo denken wij.

Probleem maken van ongezond eten op kinderdagverblijf? ‘Een blij kind is goud waard’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme