Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Hoe ben jij zwanger? 2 feb 2024
Leestijd: 5 minuten

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik vind het heerlijk om de voorpret van mijn zoontje te zien’

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Lisa (37), die 36 weken zwanger is.

Naam: Lisa
Leeftijd: 37
Hoeveel weken zwanger: 36
Partner: Jasper
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Eigenaresse van een sieraden- en woonaccessoires winkel en webshop

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik was snel zwanger. We waren heel blij dat alles zo voorspoedig ging.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het direct door. Het was puur een gevoel, het was niet eens een lichamelijk gevoel of doordat ik last had van kwaaltjes. Ik voelde gewoon: ik ben zwanger. Dat was al heel vroeg, toen de test zelfs nog negatief was. Alsnog wist ik het voor 100 procent zeker, het was een onderbuikgevoel, ik voelde me gewoon anders. Grappig hoe je dat kan voelen.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Aan het begin was ik echt ziek, ik moest heel veel overgeven. Ik heb ook even in het ziekenhuis gelegen aan het infuus, omdat ik zoveel moest overgeven. Dat was wel heftig, er leek geen eind aan te komen. Het heeft een paar weken geduurd, maar daarna ging het gelukkig beter.

Ik vind het deze keer lichamelijk wel zwaarder, omdat ik al een zoontje van vier heb rondlopen. De winkel heb ik er nu ook bij, die had ik vier jaar geleden nog niet, toen was het alleen nog een webshop. Daarnaast word ik ook een jaartje ouder, dus dat speelt misschien ook mee. Ik merk dat ik het lichamelijk een stuk rustiger aan moet doen, anders krijg ik snel klachten als buikpijn of rugpijn.”

Hoe ben jij zwanger Lisa
Foto: Puurmama fotografie

Zoet of hartig?

“Hartig. Ik eet geen hele gekke dingen, maar ik heb een lichte voorkeur voor hartig. Maar ik heb geen echte cravings of heel erg behoefte aan bepaald eten of drinken.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Eerder emotioneel, maar wel op een positieve manier. Ik merk dat ik gevoeliger ben dan voor de zwangerschap, dat dingen meer binnenkomen. Ook heel bewust, echt dat idee van: wat een rijkdom heb ik. Ik ben dankbaar dat ik al een zoontje heb en dat ik zwanger mag zijn van ons tweede kindje. Ook ben ik dankbaar voor de liefde om me heen, zo werd er laatst een babyshower georganiseerd, dat vind ik gewoon zo lief. Ik ben niet echt chagrijnig of huilerig, maar gewoon heel dankbaar.

Ook vind ik het heerlijk om de voorpret van mijn zoontje te zien. Hij kijkt er heel erg naar uit dat hij straks grote broer wordt, dat geeft mij zoveel geluk. Dat lijkt mij ook heel bijzonder om straks te zien, ik denk dat er een soort vernieuwde liefde vrijkomt als ik straks die twee samen ga zien. Dit gevoel had ik natuurlijk niet bij de eerste zwangerschap, dus dat geeft wel een extra dimensie.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb heel erg nesteldrang, maar door de drukte komt het eigenlijk allemaal op het laatste moment. Dat vind ik wel een beetje lastig. Ik heb zoveel behoefte om met het kamertje aan de slag te gaan en alles op orde te maken, maar ik kwam gewoon niet aan nestelen toe. Het was een drukke periode voor mijn winkel, onder andere met kerst en daarbij wilde ik ook mijn rust goed pakken. Mijn verlof begint volgende week, dus die vier weken ga ik heel veel nestelen.”

Hoe ben jij zwanger Lisa
Foto: Puurmama fotografie

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren. We waren gewoon heel nieuwsgierig, het is echt die voorpret. En we zijn heel blij, want het wordt weer een jongetje.”

Babyshower of gender reveal party?

“Babyshower! Ik vind het vooral speciaal om te vieren dat ik opnieuw moeder mag worden. De babyshower was heel leuk, ik was ook erg verrast, ik wist niet dat er eentje werd georganiseerd. We hadden een lekkere high-tea, er was een quiz over mij gemaakt, ik kreeg prachtige cadeaus en er was een koffietafelboek waarin foto’s werden geplakt die met een polaroidcamera werden gemaakt en waar ze wat bij schreven. Dit is een hele mooie herinnering aan deze dag.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Op tijd mijn rust pakken. Daar ben ik beter in geworden, dat is wel een verschil met mijn eerste zwangerschap. Ik kan nu veel sneller voor mezelf kiezen en voor mezelf zorgen. Ik neem af en toe een lekkere massage, ik probeer mezelf een beetje te pamperen. Dat kan heel lastig zijn met een zoontje van vier die ook jouw aandacht nodig heeft, maar ik heb een hele fijne partner, die ervoor zorgt dat ik mijn rustmomenten kan pakken. Hij doet thuis wat extra in deze periode.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“In het ziekenhuis. Dat geeft mij een rustig gevoel, alles is bij de hand mocht er iets gebeuren. Ik zou ook graag in bad willen bevallen, dat kan in het ziekenhuis. De eerste bevalling was ook in het ziekenhuis, dat is goed bevallen. Ik vond dat heel prettig, met hele fijne mensen die goed voor mij zorgden. Ik kan me goed voorstellen dat vrouwen thuis willen bevallen, maar mij geeft mij rust om dit in het ziekenhuis te doen.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik sliep ruim 16 uur per dag’

Hoe ben jij zwanger Lisa
Foto: Puurmama fotografie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme