Hoe ben jij zwanger? ‘Met vier kinderen kun je overdag nooit je rust pakken’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 23 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Sarah (31), die 33 weken zwanger is.

Naam: Sarah
Leeftijd: 31
Hoeveel weken zwanger: 33
Partner: Jason
Hoeveelste kind: Vijfde

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Binnen twee weken was het raak. Daar schrokken we van, want we waren in Spanje. Ik moest ineens elke ochtend overgeven, dus het was wel duidelijk.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik lijk helaas altijd gelijk drie maanden zwanger, dus ik had het snel door. Mijn darmen worden mega snel omhooggeduwd, daarnaast was ik 24/7 misselijk en moest ik continu overgeven. Toch was ik al wel twee weken langer zwanger dan we dachten. Daar kwamen we bij de eerste vroege echo pas achter.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Als de eerste echo’s goed zijn, is de vraag daarna gelijk: wat zal het zijn? We hebben nu twee meisjes en twee jongens en we krijgen een derde jongetje!”

Zoet of hartig?

“Deze zwangerschap heb ik geen enkele echte craving. Wel ruik ik graag aan allesreingers, benzine en schone was.”

Hoe ben jij zwanger Sarah
Foto: Eigen beeld

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Met vier kinderen kun je overdag nooit je rust pakken. Alhoewel, veel mensen denken dat zwanger zijn met vier kinderen heel pittig is, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Onze tweede zoon en eerste dochter zeurden al maanden om nog een broertje of zusje. Ik heb toen uitgelegd dat ik dit ook heel graag wilde, maar ik de eerste maanden zo ziek ben, daarna vrij snel heel erg dik wordt en dan hulp nodig heb. ‘Wij helpen je wel mama!’, zeiden ze.

En echt, ze helpen met alles: de vaatwasser, met onze jongste dochter, ze ruimen hun troep op, zijn onwijs zelfstandig en maken hun eigen ontbijt. Doordat ik weer zwanger ben, worden de drie oudsten ook sneller zelfstandig, maar in zo’n groot gezin help je elkaar. Dit leer je niet, dit groeit zo. Dat kan je je bijna niet voorstellen. Maar ik praat natuurlijk vaak met ouders uit grotere gezinnen en zij herkennen dit allemaal zo goed!

Ondanks dat het dus zeker goed te doen is met vier kinderen, pakken mijn partner en ik elke avond vanaf 8 uur beide onze rust. En we proberen rond 10 uur echt de tv uit te doen, normaal was dat om 11 uur/half 12.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Helaas ziek op bed. Het overgeven duurde tot 18 á 19 weken. Verder heb ik ook nog zwangerschapsdiabetes en maagpijn. Deze maagpijnaanvallen waren in combinatie met het overgeven en een hoge dosering maagtabletten. Nu heb ik last van mijn onderrug, helaas.

Ik ben bij alle vijf de zwangerschappen tot 18 á 20 weken misselijk geweest, met overgeven. De eerste zwangerschap moest ik acht tot tien keer per dag overgeven, bij de tweede rond de acht keer per dag en bij de derde en vierde drie tot vier keer per dag, dus het neemt elke keer wel wat af. Maar het is wel heel heftig!

Verder waren bij alle vijf de zwangerschappen de eerste maanden hetzelfde, alleen bij elke zwangerschap was de diabetes anders. Bij de eerste begon het vroeg en bij de tweede, derde en vijfde pas later. De vierde begon het wel weer vroeg, al vanaf 16 weken. Het is na de zwangerschap gelukkig wel direct weg. Maar deze vijfde zwangerschap is de makkelijkste van allemaal, met de minste pijn.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Beide. Ik heb zwangerschapsdiabetes en als ik hoog of laag in suikers zit, dan ben ik echt een draak, al zeg ik het zelf. Ik ben soms ook wel chagrijnig, maar dan geef ik dit thuis ook aan. Dan zeg ik: ‘Jongens, ik ben heel chagrijnig vandaag.’ Dan roept de oudste : ‘Ja, dat hadden we al gemerkt hoor.’ En dan lachen we er samen om. Mijn man noemt me ook wel ‘ hormoon’, haha. Verder ben ik ook heel emotioneel, maar ik ben op 31 december ook mijn oma verloren, dus daar heb ik ook nog veel verdriet van.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb verschrikkelijke nesteldrang. We klussen zeven dagen in de week. Zo maken we er een huisje bij voor extra ruimte, switchen we van slaapkamers en zijn er ook nog klussen die bleven liggen, die maken we af. We hebben het er maar druk mee!”

Foto: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Wij hebben een gender reveal party gegeven. Deze was intens! Ik werd namelijk onwijs ziek die avond en daar was mijn lichaam de hele dag mee bezig. Ook had ik het geslacht voor de vijfde keer fout, dus ik had twee dagen nodig om even te schakelen. Ik heb ook babyshowers gehad bij vorige zwangerschappen. Bij deze zwangerschap nog niet, geen idee of ik er nog eentje krijg, ik ga dat zelf ook echt niet organiseren, haha.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik ben voor de vijfde keer medisch, dus zeker in het ziekenhuis. In principe zou het thuis kunnen, maar daar voel ik me echt niet prettig bij. Al die mensen in huis en de troep daarna. Ik vind het ziekenhuis heel erg fijn.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik vond de eerste 13 weken ontzettend spannend’

Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen