Waarom overstrekken baby’s hun rug?

Baby Valéry de Voijs 2 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Er bestaat geen groter mysterie dan een pasgeboren baby. Vooral wanneer ze ‘gekke’ dingen, zoals het overstrekken van hun rug. Dit lijkt heel vreemd en onnatuurlijk, maar toch komt het bij veel baby’s voor.

Wanneer baby’s hun rug overstrekken, kun je je behoorlijk machteloos voelen. Vooral wanneer ze heel gespannen lijken, wild met hun beentjes trappen en rood aanlopen van het huilen. Wij zetten de mogelijke oorzaken op een rijtje en leggen uit hoe jij je kleintje zou kunnen helpen.

Oorzaken waarom baby’s hun rug overstrekken

Wanneer jij ziet dat jouw baby zijn rug hol trekt, hoef jij je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Jouw baby kan namelijk om allerlei redenen zijn rug overstrekken. In de meeste gevallen is er niets aan de hand en hoef jij je geen zorgen te maken. Toch kan het fijn zijn om te weten waar het overstrekken vandaan komt.

1. Gas en reflux

Wanneer jouw baby zijn rug hol trekt na het voeden, kan het zijn dat hij las heeft van gas of reflux. Een vastzittend boertje kan bijvoorbeeld een behoorlijk oncomfortabel gevoel geven met als gevolg dat jouw baby zijn rug hol trekt.

2. Ontwikkeling van motorische vaardigheden

Een andere reden waarom baby’s hun rug overstrekken, is omdat ze motorische vaardigheden ontwikkelen. Tijdens de dagelijkse tummy time kunnen baby’s behoorlijk veel bewegen. Wanneer ze bijvoorbeeld willen omrollen, kunnen ze regelmatig hun rug overstrekken.

3. Emoties

Baby’s kunnen hun rug overstrekken wanneer ze overprikkeld, hongerig, gefrustreerd of ongemakkelijk zijn. Ze kunnen hun emoties op niet veel manieren uiten. Vandaar dat ze uit onmacht vaak huilen of hun lichaam bewegen. Je zult vast gemerkt hebben dat baby’s die oververmoeid zijn of overprikkeld zijn vaak langdurig huilen.

4. Koliek

Niets is zo zielig als een baby met koliek. Wanneer baby’s zonder reden langdurig blijven huilen, kunnen ze last hebben van koliek. Naast het huilen zullen deze baby’s ook gespannen hun rug hol trekken.

5. Ernstige problemen

Hoewel de meeste redenen onschuldig lijken, kan er in enkele gevallen wel iets ernstigs aan de hand zijn. Zo kunnen baby’s bijvoorbeeld leiden aan neurologische problemen of epilepsie. Meestal zijn er dan ook andere symptomen zoals onder andere het wegdraaien van de ogen. Wanneer jij vermoedt dat er iets ernstigs aan de hand is, is het altijd verstandig om op jouw moederinstinct te vertrouwen en een dokter re raadplegen.

18 signalen dat je kind last heeft van angst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen