Niemand mocht Hanna’s baby vasthouden in de kraamweek: ‘Ik wilde haar nog even voor mezelf’

Persoonlijk Laura Saija 21 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Na een relaxte zwangerschap en bevalling, viel de kraamweek van Hanna (31) een beetje tegen. Iedereen stond meteen op de stoep om haar dochter te bewonderen.

Hanna vond het helemaal niets dat iedereen haar dochter vast wilde houden.

Kraamweek

“Ik heb geluk gehad dat mijn zwangerschap en bevalling allebei goed verliepen. Gelukkig had ik na de bevalling niet veel klachten en kwam de borstvoeding goed op gang. Helaas had ik wel ergens anders last van in de kraamweek.

Mijn man Jort is een super sociaal persoon en hij nodigde meteen iedereen uit voor de kraamvisite. Aangezien we beide de hele week vrij waren, was het volgens hem de perfecte gelegenheid om de bezoekjes allemaal in te plannen.

Naar gevoel

Hij was namelijk hartstikke trots om de baby te laten zien. Meteen de eerste dag van de kraamweek kwamen allebei onze ouders, dit vond ik heel logisch en fijn. Ik merkte alleen de eerste dag al dat ik een naar gevoel had toen mijn moeder onze dochter Bella te lang vasthield.

Daarna mocht mijn schoonmoeder Bella nog even vasthouden, maar toen wilde ik terug in mijn bubbel en haar zelf knuffelen. De dag daarna kwamen onze broers en zussen op bezoek. Ze mochten Bella bewonderen vanuit mijn armen.

Zelf vasthouden

Ik vond het allemaal heel druk worden en wilde Bella gewoon zelf vasthouden in mijn bed. Lekker borstvoeden en knuffelen in mijn kraamweek. Ik merkte dat Jort zich begon te verontschuldigen tegen het bezoek dat ze ons kind niet vast mochten houden. Hij vond het maar onzin dat ik zo emotioneel reageerde.

De dag daarna stond er alweer een nieuw bezoek gepland, er kwamen namelijk vrienden van ons langs. Toen was ik het een beetje zat. Mensen gaan er blijkbaar vanuit dat als je op kraamvisite komt, je de baby altijd vast mag houden.

Teleurgestelde blikken

De teleurgestelde blikken waren duidelijk toen ik zei dat ik Bella graag zelf wilde vasthouden. Weer begon Jort zich te verontschuldigen tegenover het bezoek. Ik voelde me zelf ook een beetje opgelaten. En dat terwijl het mijn eigen baby was!

Voor de rest van de week heb ik tot grote teleurstelling van onze vriendengroep, en van Jort, al het bezoek afgezegd. Ik wilde gewoon lekker in mijn bubbel zitten met mijn dochter, de rest kwam later wel.

Geen spijt

Ik heb nog steeds geen spijt van mijn keuze. Het voelde op dat moment gewoon niet goed om mijn dochter bij iedereen in de armen te leggen. Ze was nog maar net geboren en had mij nodig. Bij een eventueel volgende kind hoef ik geen bezoek in de kraamweek.”

11 dingen die echt gezegd zijn tegen vrouwen in hun kraamweek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme