Dilemma: ‘Kan ik mijn (schoon)ouders verbieden om in mijn kraamweek langs te komen?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 8 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Josey (34) haar dilemma voor: ‘Kan ik mijn (schoon)ouders verbieden om in mijn kraamweek langs te komen?’

“Wat ben ik blij dat ik eindelijk moeder word. Mijn eierstokken rammelden de afgelopen jaren flink, maar ik kwam maar niet de juiste man tegen. Gelukkig is dat inmiddels helemaal goed gekomen en krijgen we over twee maanden een baby. Ik kijk er enorm naar uit, behalve naar één ding: de kraamweek. Ik heb bij mijn vriendinnen die al kinderen hebben van dichtbij gezien hoe zwaar die week is en ik wil dan helemaal niemand, behalve de baby, mijn vriend en een kraamverzorgende, om mij heen hebben. Maar één ding zit mij dwars: kan ik mijn (schoon)ouders verbieden om in mijn kraamweek langs te komen?

Veel kritiek

Hoe lief ik mijn ouders en schoonouders ook vind, het lijkt me erg vervelend om ze in de kraamweek om mij heen te hebben. Zeker omdat ik in die week waarschijnlijk ontzettend kwetsbaar ben. Die week wil ik lekker in een babybubbel zitten, zonder stress. Ik zie erg op tegen het commentaar dat ze zullen hebben. Helaas zijn mijn (schoon)ouders zo. Ze zeggen dat ze het goed bedoelen, maar puntje bij paaltje krijgen we op werkelijk alles kritiek. Ik weet nu al dat mijn moeder en schoonmoeder naast me gaan staan als ik de baby borstvoeding probeer te geven en zich ermee gaan bemoeien. Ik krijg al stress bij het idee.

Vriend staat achter me

Nadat ik er dagen mee rondliep, deelde ik mijn dilemma met mijn vriend. Hij staat gelukkig helemaal achter me. Hoe graag hij ook zou willen dat onze (schoon)ouders hun kleinkind direct kunnen zien, snapt hij ook dat ik niet zit te wachten op hun bezoek. Hij laat het helemaal aan mij over, maar daardoor ben ik dan ook degene die het ze moet vertellen en daar zie ik erg tegenop.

Enthousiaste (schoon)ouders

Als ik mijn (schoon)ouders hoor praten over hun kleinkind en vertellen dat ze niet kunnen wachten om de kleine te zien, dan ga ik weer twijfelen. Ontneem ik ze niet iets als ze een week moeten wachten tot ze hun kleinkind kunnen zien? Ik weet zeker dat ze het mij kwalijk gaan nemen als ik ze vertel dat ze pas na de kraamweek mogen langskomen. Ik heb geen zin in ruzie, zeker niet op dit moment. Wat moet ik doen? Mijn eigen gevoel volgen, maar kans hebben op boze (schoon)ouders? Of het bezoek wel toelaten, maar kans hebben dat ze zich met alles gaan bemoeien? Ik twijfel enorm.”

10x dingen waar je echt van wil genieten tijdens je kraamweek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen