Zwanger zijn zonder dat je het weet: kan dit echt?

Zwanger Sanne Verweij 8 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Een bolle buik, misselijkheid en het eten van rare combinaties zoals augurk met slagroom. Voor sommigen zullen deze tekens gelijk herkent worden als zwangerschapssymptomen. Wat als je deze symptomen niet hebt of als je ze niet herkent? Dan kan het zijn dat je een onwetende zwangerschap hebt.

Stel je bent wat aangekomen, maar je hebt de laatste tijd niet erg gezond gegeten. Je menstruatie is altijd al onregelmatig geweest dus daar zoek je niks achter. Je bent niet misselijk en je hebt geen last van zwangerschapscravings of andere klachten. Misschien ben je een beetje moe, maar dat zullen die late avonden en feestjes wel geweest zijn. Een zwangerschap? Daar had je geen seconde aan gedacht.

Zonder te weten zwanger

Zwangerschapssymptomen kunnen vaker over het hoofd gezien worden als vrouwen niet weten dat ze zwanger zijn. Onverwachte bevallingen komen vaker voor als je onregelmatig menstrueert, maar ook tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen een beetje bloedverlies hebben. Dit wordt dan vaak gezien als de menstruatie. Ook het schoppen van de baby kan verkeerd begrepen worden; dit wordt soms vergist met darmklachten.

Bolle buik

De bolle buik dan, hoe kan die over het hoofd gezien worden? Sommige vrouwen hebben last van schommelingen in het gewicht waardoor ze er niks achter zoeken. Joost Bosma, gynaecoloog, vertelt aan de NOS: “Bij vrouwen met een slanke of normale bouw kan het kindje bijvoorbeeld ver naar achteren liggen. Slanke mensen spannen vaak de buikspieren aan als ze merken dat ze een buikje krijgen.” De lengte van de moeder, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de baby bepalen hoe groot de buik van een vrouw nou eigenlijk wordt.

Bosma vertelt ook:  “Het zijn vaak vrouwen die geen kinderwens hebben en daar dus ook niet mee bezig zijn. Ze hebben meestal geen vaste relatie. Of ze denken dat ze op de juiste manier anticonceptie gebruiken, terwijl dat niet zo is.” Daarnaast kunnen sommige vrouwen de symptomen wel opmerken, maar deze bewust wegstoppen. Ze willen niet onder ogen komen dat ze zwanger zijn, omdat ze dat niet kunnen of willen geloven.

Hogere kans op een onwetende zwangerschap

Je hebt een hogere kans op een onwetende zwangerschap wanneer je:

  • Net bevallen bent

Nadat je bevallen bent, kan het even duren voor je weer ongesteld wordt. Het is ook mogelijk dat je niet ovuleert als je borstvoeding geeft. Dat kan verwarrend zijn voor mensen en ze het gevoel geven dat ze niet zwanger kunnen worden.

  • Een aandoening hebt (zoals PCOS)

Mensen met PCOS hebben onvoorspelbare menstruaties, waardoor ze er niet raar van opkijken als ze een maand overslaan.

  • Je in de menopauze zit

Mensen in de veertig denken misschien dat ze te oud zijn om zwanger te worden of verwarren de zwangerschapssymptomen met de menopauze. Of je bent nog nooit zwanger geweest: je weet niet hoe het voelt om zwanger te zijn, waardoor je de symptomen als iets anders afschrijft.

Hoe lang kan je hiermee rondlopen?

De meeste zwangere vrouwen realiseren zich dat ze in verwachting zijn tussen de vier en twaalf weken in hun zwangerschap. Sommige vrouwen die niet weten dat ze zwanger zijn, komen er na 20 weken toch achter. Anderen volbrengen hun hele zwangerschap zonder dat ze het wisten. Bij de Isala Klinieken in Zwolle komt er gemiddeld eens per twee maanden een onverwachte zwangerschap voor. Daar horen ook vrouwen bij die pas in de laatsten weken van hun zwangerschap ontdekten dat ze zwanger waren.

Gevolgen voor de baby

Een onwetende zwangerschap verhoogt de kans op complicaties, omdat het vaak onduidelijk is hoeveel weken de baby is. Dit is erg belangrijk voor de artsen omdat ze willen weten of de baby voldragen is. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel goede methodes om dit vast te stellen. Daarnaast kunnen vrouwen blijven roken, drinken of medicijnen slikken die niet goed zijn voor de baby, omdat ze niet doorhebben dat ze zwanger zijn.

De band tussen moeder en kind

Zo’n plotselinge bevalling is heel erg schrikken. Niet alleen ben je opeens moeder geworden, je hele leven ziet er anders uit. Het heeft invloed op je baan of studie, de financiën en je eigen gezondheid. Daarom is het belangrijk dat een moeder goede hulp en begeleiding krijgt na een onverwachte bevalling. Moeder en kind moeten beiden aan elkaar wennen en daarom moet de hechting na de geboorte extra aandacht krijgen.

11x dit wil je weten over zwangerschapsmisselijkheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme