Zwanger na je 35ste? Dit zegt onderzoek erover

Zwanger Wilma Groothuis 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Je zult het vast wel gehoord hebben: een bevalling na je 35e heeft een hoger risico op bepaalde complicaties. Maar in hoeverre is een zwangerschap na je 35ste nou echt een risico? Wij hebben goed nieuws.

Vrouwen van 35 jaar worden al snel bestempeld als ‘te oud’ om nog een kind te krijgen. Het zou voor problemen bij je kind kunnen zorgen of je zwangerschap verloopt niet soepel. Het is ook niet voor niks dat vrouwen vanaf hun dertigste de tijd voelen dringen om zwanger te worden. Toch is dit een algemene misvatting, als we de wetenschap moeten geloven.

Zwanger na je 35ste

“Het is normaal dat je je zorgen maakt over een zwangerschap op latere leeftijd, maar toch zijn vrouwen van 35 jaar over het algemeen gezond en kunnen ze gewoon baby’s krijgen”, vertelt Juli Fraga aan Parents. Fraga is een Amerikaanse psycholoog, gespecialiseerd in seksuele gezondheid. “Zelfs met vruchtbaarheidsproblemen zijn er veel manieren om kinderen te krijgen, bijvoorbeeld via IVF, donoreieren of draagmoederschap”

Wel klopt het dat een zwangerschap na je 35ste een groter risico op complicaties met zich meebrengt, maar tegenwoordig kunnen de artsen al veel problemen oplossen. Volgens een onderzoek is de snelst groeiende leeftijdsgroep van bevallende vrouwen juist de ’35-plussers’. De laatste jaren is de leeftijd waarop vrouwen moeder worden alleen maar gestegen.

Risico op complicaties

Toch is het niet gek dat je je zorgen maakt als je op latere leeftijd zwanger wordt. Er is dan meer risico op complicaties als zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes, chromosomale afwijkingen en zelfs een miskraam of een doodgeboorte. Ondanks deze risico’s brengen veel moeders rond deze leeftijd toch gezonde baby’s op de wereld.

Vrouwen die op latere leeftijd zwanger zijn, worden goed in de gaten gehouden en ze krijgen meer aandacht dan jongere zwangere vrouwen. Ook zijn er dingen waar je op kan letten om de kans op een gezonde zwangerschap te vergroten. Denk aan voedzaam eten, regelmatig bewegen, niet roken en drinken en de aanbevolen onderzoeken en echo’s ondergaan.

Verbale geheugen

Natuurlijk is er kans op bepaalde complicaties, wij willen niet zeggen dat het enige waar je waarschijnlijk last van krijgt striae en gewichtstoename is. Alleen geldt voor elke zwangerschap dat het niet vanzelfsprekend is dat het goed gaat, ook bij jonge vrouwen kunnen problemen ontstaan. Een ander onderzoek toont aan dat een zwangerschap na de leeftijd van 35 jaar positief geassocieerd werd met het verbale geheugen later in het leven. Dat is dan weer mooi meegenomen.

Het gezegde dat vrouwen na hun 35ste beter geen kinderen meer kunnen krijgen, is dus niet meer vanzelfsprekend om naar te luisteren. Met de juiste ondersteuning en medische zorg hebben ouders van elke leeftijd alle reden om te geloven dat ze gezonde baby’s kunnen krijgen. En dat is voor alle vrouwen goed nieuws, ook als je zwanger na je 35ste bent!

Onderzoek: zwangerschap op latere leeftijd kan je slimmer maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme