Zelf de bevalling opwekken op deze vijf manieren: feit of fabel?

Zwanger Japke Janneke Sybesma 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Ananas eten, een flinke vrijpartij of wachten tot volle maan. Wil je de bevalling zelf opwekken, dan zouden dit manieren kunnen zijn. Maar is dat wel echt zo? Zijn het feiten of fabels? De redactie van Famme ging op onderzoek uit.

Ben je de uitgerekende datum gepasseerd en klaar met zwanger zijn? Dan vraag je je vast af of je de bevalling op een bepaalde manier op kunt wekken. Maar kan dat eigenlijk?

Bevalling opwekken

Wat blijkt uit onderzoek? Wekken deze manieren echt een bevalling op?

1. Ananas

Onderzoek heeft het nooit aangetoond. Toch gaat dit verhaal de ronde. Het eten van ananas zou de bevalling kunnen opwekken. Het stofje kinine zou hiervoor de reden moeten zijn. Dit zou stimulerend moeten werken. Kinine vind je ook terug in drankjes zoals tonic en bitter lemon. Echter zou je grote hoeveelheden binnen moeten krijgen. Aangezien er geen wetenschappelijk bewijs voor is, zouden we dit toch een fabeltje moeten noemen.

2. Tepels masseren

Het masseren van tepels zou een bevalling kunnen opwekken. Klopt dit? Door op een bepaalde manier je tepels te stimuleren komt het hormoon oxytocine vrij. Uit onderzoek blijkt dat dit hormoon een rol speelt in het opwekken van weeën. Hierdoor is dit zeker een manier om de bevalling op te wekken en dus geen fabel.

3. Pittig eten

Ook hiervoor kunnen we geen wetenschappelijk bewijs vinden. Pittig eten zou zorgen voor samentrekkingen in de darmen en hiermee ook de baarmoeder kunnen stimuleren. Dit lijkt dus eerder een fabel dan een feit. Wat ons betreft is het ook niet aan te raden om de darmen nog extra te ontregelen met een naderende bevalling. Als je het niet gewend bent, kun je hier beter een beetje mee oppassen.

4. Voetreflexmassage

Of dit nou een feit of fabeltje is: een massage is natuurlijk altijd een goed idee. Deze vorm van massage komt vanuit de alternatieve geneeskunde. Aan de binnenkant van je voet zou een speciaal knobbeltje moeten zitten die in verbinding staat met je baarmoeder. Wanneer deze gestimuleerd wordt, zouden er weeën opgewekt kunnen worden. Ook hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs te vinden.

5. Seks

Of je er hoogzwanger nog zin in hebt is natuurlijk even de vraag, maar een flinke vrijpartij zou de bevalling ook kunnen opwekken. Door een orgasme trekt de baarmoeder samen en dit zou over kunnen gaan in weeën. Ook zou prostaglandine in sperma dit kunnen veroorzaken. Onderzoek heeft dit echter ook nooit aan kunnen tonen. Toch is het wel het proberen waard, want ook tijdens de seks kan het hormoon oxytocine vrij komen en dit kan zeker een rol spelen in het opwekken van de bevalling.

Mocht je op zoek zijn naar een bewezen manier om de bevalling op te wekken, kun je toch het beste gaan voor strippen of een geplande inleiding. Dit zijn uiteindelijk de meest effectieve manieren om de bevalling in gang te zetten.

15x wat je gedaan wilt hebben vóór je bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme