15x wat je gedaan wilt hebben vóór je bevalling

Zwanger Japke Janneke Sybesma 21 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Natuurlijk weet je nooit wanneer de bevalling gaat beginnen. Het kan dan ook zomaar zijn dat het niet gelukt is om alles van je to do-lijst af te strepen. Deze vijftien dingen wil je het liefst wel vóór je bevalling gedaan hebben.

De een heeft het bevalplan in het eerste trimester al bijna af en een ander moet de babykamer rond 40 weken nog afmaken. Iedereen heeft hierin zijn eigen tempo.

Wat je gedaan wilt hebben voor je bevalling

Het is fijn als je deze vijftien dingen vóór je bevalling afgerond hebt.

1. Babykamer af

Het is niet per se nodig, maar het is wel fijn als de babykamer zo goed als af is wanneer de baby zich aandient. Veel ouders laten een pasgeboren baby eerst in een co-sleeper slapen. Dan is die babykamer amper nodig. Natuurlijk is het wel handig als de meeste meubels al in elkaar zitten en je babykleding kwijt kunt.

2. Kleding wassen

De kleine kleertjes wassen? Het is een ideaal klusje voor tijdens je verlof.

3. Autostoeltje in auto

Iets waar je misschien niet zo snel over nadenkt, is het installeren van de baby autostoel in de auto. Wanneer je onverwachts naar het ziekenhuis moet, is het toch prettig wanneer je pasgeboren baby mee terug kan. Handig als je van te voren al weet hoe dit in de auto gezet moet worden.

4. Kraamzorg regelen

De meeste mensen regelen dit op tijd, maar niet iedereen. Het is aan te raden om de kraamzorg tijdig aan te vragen, zodat er ook nog tijd en ruimte is voor een intake gesprek voor je bevalling. Wel zo prettig om te weten hoe die eerste weken na je bevalling eruit gaan zien.

5. Zeiltje op je matras

Het breken van je vliezen kun je niet voorspellen. Aangezien de kans wat groter wordt als je de 40 weken nadert, is het dan aan te raden om alvast een zeiltje onder je hoeslaken te leggen. In ieder kraampakket wordt zo’n matrasbeschermer meegeleverd.

6. Kraampakket aanvragen

Daarmee komen we meteen bij het volgende punt, namelijk het aanvragen van een kraampakket. Het is ontzettend handig en fijn om dit in huis te hebben, mocht de bevalling gaan beginnen. De verloskundige zal ik hier ook naar vragen.

7. Eten invriezen

Het is uiteraard geen must, maar wel heel handig. De meeste kersverse ouders zijn niet bezig met uitgebreid koken voor zichzelf. De eerste weken met een baby ben je bezig met andere dingen. Het is wel heel fijn als je voedzaam en gezond kunt eten. Mocht je tijd over hebben in de weken voor de bevalling, kun je zo af en toe wat maaltijden extra maken en deze invriezen. Scheelt een hoop koken als je net bevallen bent!

8. Geboortekaartjes uitzoeken

Een geboortekaartje in alle rust ontwerpen of uitzoeken is ook fijner voordat de bevalling begint. Daarnaast is ook aan te raden om alvast enveloppen met adressen te schrijven of te stickeren. Zo hoef je na de bevalling enkel de kaartjes nog te bestellen en in de enveloppen te doen. Ze kunnen zo verstuurd worden!

9. Oppas/opvang regelen

Kinderopvang regelen moet in sommige steden soms al voordat je aan je kinderwens begint. De wachtlijsten kunnen enorm zijn en dit is iets dat je zeker niet na de bevalling nog wilt regelen. Het is verstandig om voor je bevalling in ieder geval na te denken over opvang of eventueel oppas voor je (ongeboren) kind.

10. Het eens worden over een naam

Er zijn ouders die het besluit over de naam pas willen nemen zodra het kind op de wereld is. Dit kan natuurlijk ook. Toch is het voor de meeste ouders prettig om het al eens te worden over een naam voordat de bevalling begint.

11. Buikfoto maken

Je weet natuurlijk nooit van te voren wanneer je de laatste buikfoto hebt genomen. Wanneer je regelmatig een foto maakt, weet je in ieder geval zeker dat je redelijk voor je bevalling nog een plaatje van dit moment hebt.

12. Vluchtkoffer inpakken

Voordat je hals over kop naar het ziekenhuis moet, is het handig om een vluchtkoffer klaar te hebben. Begin hier dus op tijd mee! Maak een lijstje en streep deze af. De spulletjes die er op het laatste moment in moeten, kun je nog als briefje aan de koffer hangen. Je partner kan dit op het moment suprême nog gauw aanvullen.

13. Bevalplan maken en bespreken

Het is niet voor iedere ouder een must, maar de meeste vrouwen denken na over hoe ze het liefst willen bevallen. Mocht je daar speciale wensen of misschien een plan voor hebben, is het verstandig om dit op te schrijven en te bespreken met de mensen om je heen. Deel het met je partner en/of met je verloskundige.

14. Quality time met je partner

Omdat het met een pasgeboren baby allemaal wat moeilijker gaat, is wat extra quality time met je partner ook geen overbodige luxe voordat de bevalling begint. Plan nog een leuke filmavond in, ga lekker uiteten of een weekendje weg. Geniet extra van elkaar nu dat nog gemakkelijk kan!

15. Slapen

Uitgerust aan de bevalling beginnen is wel heel erg fijn en met gebroken nachten in het vooruitzicht, kun je jouw slaap goed gebruiken. Doe wat extra middagdutjes of slaap lekker uit! Elk uurtje slaap is weer mooi meegenomen. Dit geldt ook voor jouw partner overigens.

6x dingen die iedere partner wil weten vóór de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme