De babyuitzet van hoofdredacteur Lisa: ‘Ik heb vier keer een nieuwe kinderwagen gekocht’

Babyuitzet Jana Witteman 21 feb 2023
Leestijd: 7 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week vertelt hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders Lisa over de uitzet van haar vier kinderen.

Bio van Lisa

Leeftijd: 32 jaar
Beroep: Hoofdredacteur Famme & J/M Ouders
Kinderen: 4 kinderen van 12, 9, 4 en 1 jaar oud 
Kosten babyuitzet
: Bij de eerste ongeveer 1300 euro, bij de laatste 2300 euro. [/kader]

De babyuitzet van Lisa

Hoe hebben jullie het aangepakt met de babyuitzet?

“Bij mijn eerste kind was ik 20 jaar, dat is inmiddels 12 jaar geleden. Ik studeerde nog en we hadden een stuk minder te besteden dan nu. Ik zat in mijn derde jaar van mijn universitaire studie en Michèl had een startersbaan. Toen hebben we er wel op gelet dat het allemaal niet te duur was.”

“We hadden een fijn eigen huurappartement met twee slaapkamers. Voor het babykamertje hebben we alles in het blauw gekozen en mijn schoonmoeder had een hoop spullen bewaard. Het wiegje en de box waar Michèl in had gelegen had ze bijvoorbeeld nog. We zijn zelf naar BabyDump en Ikea gegaan en hebben daar wat grotere spullen uitgezocht. De kinderwagen van zo’n 750 euro – waar we als actie een Maxi-Cosi bijkregen – kregen we van mijn ouders. We hebben een badje met standaard nieuw gekocht en de kinderstoel hebben we ook nieuw aangeschaft bij de geboorte van de eerste, het was geen knapperd, maar wel een praktische stoel van Chicco. Ik denk dat hij rond de 50 euro kostte. De commode van Ikea was toen onze duurste aankoop, die kostte 200 euro.”

Links de knalroze Maxi-Cosi, rechtboven de kinderstoel van Chicco en rechtsonder hét Supermanpakje.

Hoe zat het met de uitzet van de andere kinderen?

“Als je meer te besteden hebt, ga je ook meer uitgeven. In de afgelopen twaalf jaar zijn Michèl en ik flink in salaris omhoog gegaan, dus er is meer geld. Bij alle kinderen heb ik een andere kinderwagen gebruikt. Toen de tweede geboren was, wilde ik graag een dubbele kinderwagen. De eerste twee kinderen schelen twee jaar en vier maanden en ik ging heel vaak met hen wandelen. Ik vond het fijn als ze lekker samen konden zitten en liggen. Ook die tweede wagen kreeg ik van mijn ouders.”

“Tussen de tweede en derde zit ruim vijf jaar. De kinderwagen had ik ondertussen alweer weggedaan, dus hebben we de derde weer nieuw aangeschaft. Dat was een Bugaboo Cameleon van 1000 euro, maar achteraf viel die toch wat tegen vanwege de kleine boodschappenmand. Vooral met de wieg erop kun je lastig bij de spullen onderin. Ik doe de boodschappen vaak lopend, dus dat vond ik toch wel onhandig.”

De vier kinderwagens v.l.n.r. Maxi-Cosi Mura, ABC design Zoom, Bugaboo Chameleon en UppaBaby Vista2

“Bij de laatste ben ik voor een UppaBaby gegaan. Qua uiterlijk misschien niet mijn eerste keus, maar ik ben er wel heel blij mee. Ik wist inmiddels heel goed wat ik wilde: een grote boodschappenmand, een makkelijk verstelbare duwstang én opnieuw de optie om er een duowagen van te maken. Daar hebben we nu echt op gelet en na een test in de winkel zijn we voor deze gegaan. Meer focus op de praktische zaken, minder op het uiterlijk. Dit was overigens wel de duurste van de vier en kostte meer dan 1200 euro. Deze kregen we van mijn ouders en schoonouders samen.”

Heb je veel spullen van de babyuitzet hergebruikt?

“Bij de eerste twee kinderen heb ik veel spullen doorgegeven. De commode, het wiegje: dat soort spullen hebben we opnieuw gebruikt. Ook het badje – al was die blauw – hebben we voor onze dochter gebruikt. Kleertjes heb ik veel nieuw gekocht, waaronder veel roze items. Bij die kinderwagen kregen we opnieuw een Maxi-Cosi, die heb ik in het knalroze gekozen. Felle kleuren waren toen nog meer de trend. Bij de laatste twee kinderen heb ik minder voor de blauw- en rozetinten gekozen. Nu ben ik meer van de aardetinten of zacht paars. Dat zie je tegenwoordig ook meer in de winkels.”

Zijn jullie ook voor tweedehands spullen gegaan?

“Bij de laatste twee kinderen heb ik flink vernieuwd. We hebben een vintage kastje als commode gekocht. De oude commode was alweer in gebruik voor iets anders én ik wilde wel weer iets nieuws. De vintage stijl vind ik mooi, dus daar ben ik specifiek voor gegaan. Ik heb ook voor twee vintage wiegjes gekozen, want een box hebben onze kinderen bijna niet gebruikt. Zo’n box is ook een behoorlijk groot ding in de woonkamer, dus bij de derde koos ik voor een rotan wiegje beneden. Zodra ze begonnen met rollen heb ik altijd een grote speelmat op de grond gelegd: dat werkt ook.”

Links tricot draagdoek van ByKay, midden ringsling van Moonsling, rechts draagzak van Marsupi.

Welke spullen was je het meest blij mee?

“Bij de eerste was ik toch wel heel blij met de kleertjes. We hadden een blauw Supermanpakje van de H&M, dat vonden we allebei echt heel erg leuk. Nu zou ik dat niet meer zo snel kopen trouwens”, lacht Lisa. “Bij de laatste kinderen heb ik veel meer geld uitgegeven aan kleding. Ik wilde graag wol, of wol-zijde kleding; meer natuurlijke materialen. Wol en wol-zijde zouden de temperatuur beter reguleren. Daar heb ik nu veel meer opgelet. Voor een rompertje betaal je dan wel al gauw 30 euro.”

“Bij de eerste kreeg ik alle hydrofiele doeken van mijn schoonmoeder – zij had alles heel netjes, gestreken bewaard. Bij de laatste twee ben ik voor allerlei leuke doeken met printjes van Cam Cam Kopenhagen, Konges Slojd en Liewood gegaan. Een doek voor 40 euro, dat had ik bij de eerste nóóit gekocht. Daar had ik toen ook het geld niet voor.”

Welk item heeft jou verrast?

“Ik was heel blij met de Nuna Leaf wipstoel. Bij de tweede heb ik die geleend van een vriendin, bij de laatste twee heb ik er eentje via Marktplaats gekocht. Die schommelt lekker heen en weer: ze hebben daar heerlijk in gelegen. Nieuw is zo’n stoel 250 euro, maar tweedehands heb ik ‘m gekocht voor 50 euro.”

“Daarnaast ben ik erg enthousiast over de Marsupi draagzak. Ik heb verschillende draagdoeken en zakken geprobeerd, maar mijn favorieten zijn de tricot draagdoek, een ringsling en de Marsupi draagzak. Waarbij de laatste het makkelijkste is in gebruik én geen oefening vergt.”

Alle drie in een Nuna Leaf

Heb je ook miskopen gedaan?

“Voor de jongste had ik een warmtegans van Senger (een knuffel met een opwarmbarepittenzak erin) voor 70 euro gekocht. Maar we hebben helemaal geen magnetron. In de oven zou je hem ook kunnen opwarmen, maar dat zakje verbrandde meteen. Dus dat is wel echt een miskoop geweest. Knuffels zijn überhaupt niet populair bij mijn kinderen. Eentje is genoeg.”

“Je kunt het met babyspullen zo gek maken als je zelf zou willen. Ik ben van mening dat duur niet altijd beter is. We hebben nu een Stokke Tripp Trapp. Die heb ik bij de derde van mijn ouders gekregen als verjaardagscadeau. Dat is best een dure stoel: alles bij elkaar zo’n 250 euro. Maar of ik die dan beter vind dan die eerste kinderstoel van 50 euro? Niet echt. Het is een stevige stoel, maar de verflaag beschadigd eigenlijk ook vrij snel.”

Links de warmteknuffelgans van Senger, midden de vintage commode, rechts het vintage rotan wiegje die als box diende.

Hoe vind je als ouder je weg tussen de oneindige hoeveelheid aan babyspullen?

“Probeer je niet te laten verleiden door trends, maar ga voor wat handig is. Ga vooral even testen in de winkel én kies niet alleen op het uiterlijk. Veel dingen zijn mooi om te zien, maar niet per se handig.”

Waar zouden ouders in moeten investeren?

“Een goede kinderwagen heb je lang profijt van. Ook als ze peuter zijn, zitten ze daar nog in. En ga je voor een wipstoel of een box? Dan kun je die aankopen ook doen via Marktplaats, óf je kunt spullen huren via bijvoorbeeld The Tiny Library, dat heb ik bij de laatste twee kinderen ook gedaan.”

  Ook meedoen met De Babyuitzet van...? Leuk! Meld je hieronder aan.

  De gegevens die je invult zijn alleen zichtbaar voor redacteur Jana Witteman en zullen nooit worden gedeeld en/of ergens anders voor worden gebruikt.

   

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

  Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme