Deze veelgebruikte autostoel is géén veilige keus voor je kind

Algemeen Wilma Groothuis 21 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Een stukje rijden met je kind: de ene ouder houdt ervan, de ander vindt het maar een opgave. Wat wel altijd belangrijk is, is een goede, veilige autostoel. Welke autostoel is de beste keus voor jouw kind?

Kinderautostoelen zijn er in alle soorten en maten. Hierdoor kun je nog wel eens de kluts kwijt zijn en door de bomen het bos niet meer zien. Waar moet je nou echt op letten bij het kopen van een autostoel?

Kinderautostoel met beste bescherming

Volgens Mariëlle Hermans, gedragsexpert Veilig vervoeren van kinderen bij VeiligheidNL, beschermt een autostoel met rugleuning een kind het beste. Dan gaat het vooral om het beschermen bij een eventuele botsing of ongeluk van de zijkant. Door de rugleuning loopt de schuine gordel beter over het sleutelbeen van het kind. Ook snijdt hij minder in de nek.

Er zijn autostoelen met en zonder een rugleuning te koop. Een autostoel zonder rugleuning wordt ook wel een zitverhoger genoemd en wordt door veel mensen gewoon gebruikt. Toch adviseert VeiligheidNL om altijd te kiezen voor een autostoel mét rugleuning. Mocht je toch willen kiezen voor een zitverhoger, gebruik deze dan pas als het kind zwaarder is dan 22 kilo en groter is dan 1.25 cm.

Strengere regels

De regels met betrekking tot autostoelen zijn in 2017 strenger geworden. Bij autostoelen die onder de nieuwe regelgeving vallen, komen nog maar weinig zitverhogers voor. In deze regelgeving is namelijk sprake van strengere veiligheidseisen, waarbij in de test nu ook botsingen van de zijkant worden meegenomen. Eerder was dit nog niet het geval.

In de nieuwe regelgeving is daarnaast ook opgenomen dat een kind langer achteruit vervoerd moet worden, namelijk tot minimaal 15 maanden. Dit heeft te maken met het feit dat kinderen die met hun gezicht vooruit reizen, naar voren kunnen worden geslingerd bij een botsing. Dit kan leiden tot klachten bij het hoofd en de nek, of zelfs ernstig letsel.

Moeder van overleden zoon waarschuwt: ‘Gebruik die autozitjes alsjeblieft goed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme