Dit zegt de lievelingskleur van je peuter over zijn persoonlijkheid

Kinderen Gina Koninkx 21 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Er blijkt dus een hele theorie te zijn die vertelt in welke fase jouw peuter nu zit, op basis van zijn lievelingskleur.

Zit je met je peuter in dé welbekende fase? Dat ‘nee’ niet bestaat en zíjn wil wet is. Het liefst koop je een rol behang bij Leen Bakker om hem achter een lap behang te plakken, maar dat kan nou eenmaal niet. Dan kun je er maar beter het beste van maken en het is ergens ook wel interessant om te observeren wát dan precies zijn wil is.

Lievelingskleur van je peuter

Er bestaat een zogenaamde kleurentheorie waar Maureen Healy in haar boek The Emotionally Healthy Child meer uitleg over geeft. Ze vertelt dat vanuit het perspectief van de kleurentheorie kinderen worden aangetrokken tot kleuren die ze op emotioneel vlak op dat moment nodig hebben en dit zegt de lievelingskleur van jouw peuter op dit moment over hem.

Alle kinderen worden boos, daar kun je niets aan doen. Wél hoe je ermee omgaat.

Geel

Is de lievelingskleur van jouw peuter geel? Dan staat dat symbool voor fantasierijke denkers. Peuters die worden aangetrokken tot de kleur geel kunnen goed plannen en structureren. Dit kun je terugzien aan de manier waarop ze hun speelgoed organiseren.

Oranje

De kleur oranje wordt vooral uitgekozen door peuters die op sociaal vlak al goed ontwikkeld zijn. Ze vinden het over het algemeen fijn om in de belangstelling te staan en veel persoonlijke aandacht te krijgen.

Roze

Peuters met een voorkeur voor de kleur roze zijn nieuwsgierige en speelse kinderen. Dat zie je terug in de manier waarop ze spelen (ze leven daarbij vooral in een fantasiewereld) en het plezier dat ze daaraan beleven.

Rood

Is de lievelingskleur van jouw peuter rood? Maak je borst maar nat want dat wordt gelinkt aan een sterke wil. Ze weten (meer dan andere peuters) wat ze willen en hebben over het algemeen als geen ander wat ze willen, meer dan andere peuters. Ook gelinkt aan een extravert karakter.

Aan deze 7 dingen merk je dat jouw kind een Einstein in de dop is

Paars

Als jouw kind een voorkeur heeft voor de kleur paars heb je een creatieve peuter in huis. Om hun creatieve gedachtegang te stimuleren denken ze meer out of the box dan andere kinderen van die leeftijd.

Groen

Kinderen die de kleur groen als lievelingskleur hebben, houden van affectie en knuffelen graag. Ze zijn op zoek naar een bepaalde mate van veiligheid en het zijn loyale peuters.

Blauw

Kalme peuters worden eerder aangetrokken tot blauwe kleuren dan andere kids. De kleur blauw straalt sereniteit uit en peuters die daar een voorkeur voor hebben zijn over het algemeen relaxter dan andere kleintjes.

Zwart

Ja hoor, kinderen kunnen ook een voorkeur hebben voor de kleur zwart. Dat wordt inderdaad wel geassocieerd met een chagrijnige persoonlijkheid, maar het is juist ook een teken van gevoeligheid (in de meest positieve zin).

4 Moeders vertellen wat hun peuter deed in een onbewaakt moment

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme