Aan deze 7 dingen merk je dat jouw kind een Einstein in de dop is

Kinderen Sophie Nortier 9 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Geen zin om te wachten op de uitslag van het Universiteitsdiploma? Dat hoeft ook niet. Aan deze kenmerken herken jij al op vroege leeftijd of je een slim kind hebt.

Slim kind

Vanaf de eerste stapjes van je kind voel je het al: die hoef je niks uit te leggen. Je hoeft er niet per se een IQ-test op los te laten om te weten of je kind echt zo’n slimpie wordt, later. Dat herken je namelijk aan een heleboel eigenschappen.

Als je kind deze kenmerken vertoont, heb je met een kleine Einstein te maken.

1. Hij/zij heeft een ijzersterk geheugen

Tijdens een potje memory speelt je peuter je er zonder moeite uit, en als hij of zij moeiteloos weet te vertellen waar jullie rijden, terwijl je daar pas een keer eerder bent geweest deal je met een mini-genie.

2. Hij/zij legt snel verschillende links

Als je iemand in de auto ziet stappen, is het logisch dat jij dan denkt dat diegene ergens naartoe gaat. Voor kleine kinderen is die link niet vanzelfsprekend. Volgens onderzoekers is je kind wel degelijk in het bezit van een slim brein als ze dit soort oorzaak-gevolg links kunnen leggen.

3. Hij/zij speelt met oudere kinderen

Als de vriendjes en vriendinnetjes waarmee jouw kind thuis komt gemiddeld een stuk ouder zijn dan hij of zij zelf, is dat een teken dat erop wijst dat je kind intelligent is. Brits pedagoge Lyn Kendall: ‘Vaak zijn kinderen die oudere vriendjes en vriendinnetjes hebben, intelligenter. Dat komt mede doordat ze veel van deze kinderen leren.’

4. Hij/zij slaapt slecht

Sterkte, als je kind een handje van dit puntje heeft. Maar: er zit een gouden randje aan die slapeloze nachten. Het betekent namelijk dat de hersens van je kind zo veel prikkels aan het verwerken zijn, dat hij of zij daar niet van kan slapen.

5. Hij/zij heeft een uitgesproken persoonlijkheid

Een muurbloempje zijn is helemaal niet verkeerd, maar slimme kinderen zijn aanwezig. Heel aanwezig. En als je kleine dan ook nog is gezegend met een flinke dosis humor, weet je zeker dat je een slimmerd gebaard hebt.

6. Hij/zij steekt veel tijd in een hobby

En dan hebben we het niet over een opgedrongen piano-, judo-, of balletles (of alledrie tegelijk). Heeft je kind een hobby waar hij of zij naar eigen interesse heel veel tijd in steekt, om steeds beter te worden, dan is hij of zij geboren met zelfdiscipline. En zelfdiscipline op zo’n vroege leeftijd wijst op een hoge intelligentie, volgens BabyCenter.

7. Hij/zij is een boekenwurm

Oké, het stereotype slimme mens wordt lezend of met bril afgebeeld (#doenwijook), maar het is toch waar. Als je kind mag kiezen tussen de Barbies of een boek, en dan voor dat laatste kiest is hij of zij bovengemiddeld slim. Vooral als hij of zij nog niet naar school gaat, blijkt uit onderzoek.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme