Alles wat je wilt weten als je een trampoline voor je kind wilt kopen

Kinderen Lise Steegmans 22 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Misschien is dit de zomer dat je eindelijk besluit: er komt een trampoline in de tuin. Maar waar moet je bij het kopen van een trampoline op letten? Dit zijn tips voor de aanschaf van een trampoline.

Overbodig om te zeggen, maar het belangrijkste is: je moet er natuurlijk wel ruimte voor hebben.

Een trampoline kopen: genoeg redenen

Bijna ieder kind vindt springen op een trampoline leuk. Wist je dat die fractie van een seconde van gewichtsloosheid tijdens het springen een gunstig effect heeft op de aanmaak van dopamine? Dopamine is een hormoon dat goede invloed heeft op de hersenwerking. Jump for joy slaat dus echt ergens op.

En dat is niet het enige voordeel van springen op een trampoline. Ook versterkt deze vrolijke activiteit je botten, zelfs met kleine sprongetjes. Bovendien worden je spieren sterker en flexibiler. Dat is tevens een van de redenen waarom de trampoline vaak een onderdeel is in bewegingsprogramma voor ouderen in verzorgingstehuizen (en verklaart ook de aanwezigheid van kleine trampolines in Nederland in Beweging). Wist je dat vijf minuten springen op de trampoline vergelijkbaar is met twintig minuten flink doorlopen? Daarvoor hoef je echt geen gat in de lucht te springen, ook rustig springen heeft al veel effect. Nog twee voordelen: trampoline springen kan zorgen voor gewichtsverlies. En wie op een trampoline springt, heeft geen tijd om te piekeren. Dat maakt bewegen een stuk leuker, toch?

Tips voor trampoline kopen

Genoeg voordelen dus, zo’n trampoline. Maar waar moet je op letten als je een trampoline koopt?

1. Het formaat

Je hebt al trampolines met een diameter van nog geen meter. Deze zijn geschikt voor kinderen van twee tot drie jaar en kun je makkelijk van binnen naar buiten verplaatsen. Maar de kans is groot dat na een tijdje niemand meer naar deze kleine trampoline omkijkt. Voor een trampoline geldt: hoe groter, hoe beter.

Dat brengt ons bij ronde en vierkante trampolines. Kies je voor een ronde, dan is het aanbod in formaten vaak groter. De kleinste standaardmaat begint vaak op 183 centimeter, de grootste is 480 centimeter. Maar: een ronde trampoline heeft ook meer ruimte nodig. Een vierkante trampoline plaats je makkelijk in een hoek, bij een ronde trampoline heb je meer ruimte nodig. Overigens geeft de afmeting altijd de buitenmaat van de trampoline aan en niet het springgedeelte.

Ook goed om te weten is dat bij alle maten een veligheidsnet een optie. Zonder veiligheidsnet is het advies om anderhalve meter rondom de trampoline vrij te houden, met veiligheidsnet is dit een halve meter.

2. De maat

Hoeveel kinderen gaan er op de trampoline springen? Dat is wel even handig om bij stil te staan, voordat je een trampoline koopt. Wonen er veel vriendjes in de buurt, dan is de kans groot dat er vaak meer dan twee kinderen op zullen springen. Hoe groter de kinderen zijn, hoe meer springruimte ze nodig hebben.

3. Leeftijd van je kind

Een rechthoekige trampoline springt makkelijker dan een ronde trampoline vanwege het hogere aantal veren. Een kleiner kind heeft dus veel minder moeite om te springen op een rechthoekige trampoline.

Over het algemeen zijn trampolines geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Dit is een richtlijn. Jij als ouder kunt als beste inschatten of je kind veilig op een trampoline kan springen.

4. Ingraven of op poten

We geven toe: een trampoline is een aanslag op je tuin. Om een trampoline wat minder in het oog te laten springen (see what I did there) kun je kiezen voor het ingraven van een trampoline. Dat neemt minder ruimte in beslag, maar is wel een flink karwei. Een gat voor een trampoline moet minimaal 40 centimeter diep zijn. Bovendien kun je de trampoline minder makkelijk verplaatsen. Van de andere kant, een trampoline in de grond heeft geen hoge opstap en is dus voor iedereen toegankelijk en veiliger.

Een trampoline op poten heeft dus meer valgevaar, maar springt weer lekkerder, is makkelijker te verplaatsen, maar staat wel meer in het zicht.

5. Houd rekening met onderhoud

We hate to be the messenger, maar de aanschaf van een trampoline is niet een kwestie van neerzetten en klaar is kees. Nee, een trampoline vraagt om onderhoud. Je wilt natuurlijk wel zo lang mogelijk plezier hebben van dat ding. Je kunt hier lezen hoe je een trampoline schoonmaakt.

Barbara beloofde haar zoon een trampoline in de tuin, maar nog steeds wilde hij niet verhuizen naar hun droomhuis. Haar verhaal lees je hier.

Nederlandse kinderen bewegen te weinig: zó krijg je ze van de bank af

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme