Wonderlijke wetenschap: deze vrouw zal twee keer bevallen van hetzelfde kind

Nieuws Lisa van den Akker 20 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Twee keer bevallen van hetzelfde kind, het klinkt onmogelijk en toch is het wat er gaat gebeuren bij deze Amerikaanse vrouw. Nadat bij haar werd geconstateerd dat ze zwanger was van een kindje met een open rug, besloot ze een bijzondere operatie te ondergaan.

Jaiden Ashlea was ongeveer twintig weken zwanger toen artsen haar vertelde dat haar ongeboren kind een open rug had en hersendood ter wereld zou komen. Jaiden wilde zich daar echter niet bij neerleggen en ging daarom naar een ziekenhuis in de stad Orlando, waar chirurgen een bijzondere operatie uitvoerden.

Twee keer bevallen van hetzelfde kind

Artsen voerden via een keizersnee een operatie uit aan de open rug van het ongeboren kind. Daarna ging het voor de resterende elf weken van de zwangerschap terug de baarmoeder in. De aanstaande moeder, die tevens vlogger is, plaatste na de operatie een videoboodschap op haar TikTok-kanaal.

@jaiden.ashlea Reply to @alexxhailey open fetal surgery explained ♥️ sorry i look so rough I’m still on the hospital! #openfetalsurgery #spinabifida #fetalsurgery #LENOVOJUSTBEYOU ♬ original sound – Jaiden Ashlea

Geen nieuwe operatie

Hoewel de ingreep bijzonder en zeldzaam is, is hij niet nieuw. Zegt gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis in Utrecht tegen RTL Nieuws. “In Amerika gebeurt het al zeker twintig jaar. In Leuven in België doen ze het ook. Men is ermee bezig in het Rotterdamse Erasmus, daar worden al chirurgen getraind”, aldus Deurloo.

De operatie is overigens niet zonder risico’s. Het is een zware ingreep met risico’s voor zowel moeder als kind. Zo is er een verhoogde kans op vroeggeboorte. De kans dat het kind na de operatie kerngezond ter wereld komt, is bovendien ook zeer klein, zegt Deurloo: “Er is nog steeds een hoger risico dat zulke kinderen met mentale en fysieke problemen geboren worden. Al is dat risico na de operatie wel kleiner.”

Meryams zoon werd geboren met de nierafwijking hydronefrose: ‘Zijn nier was groter dan die van een volwassene’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme