Onderzoek: alcoholgebruik rond de zwangerschap neemt nauwelijks af

Zwanger Lise Steegmans 20 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap, het is een dikke聽no go.聽Om die reden passen de meeste vrouwen hun alcoholgebruik aan als zij zwanger willen worden. Toch drinken vier op de tien vrouwen alcohol in de vier weken v贸贸r de zwangerschap.

Dit is sinds 2016 nauwelijks afgenomen.

Alcoholgebruik tijdens zwangerschap

Zorgelijk, noemt het Trimbos-instituut deze ontwikkeling. Want hoewel driekwart van de vrouwen met een zwangerschapswens mindert of stopt met alcohol drinken, drinkt vier op de tien vrouwen alcohol in de vier weken v贸贸r de zwangerschap. Dat blijkt uit de聽derde meting van de landelijke Monitor Middelengebruik en Zwangerschap van het Trimbos-instituut.

Wetenschappelijk onderzoeker bij Trimbos-instituut Tessa Scheffers-van Schayck: 鈥淒at dit niet minder wordt is zorgelijk omdat alcohol v贸贸r, tijdens en na de zwangerschap schadelijk kan zijn voor een (ongeboren) kind.鈥

Drinkgedrag tijdens zwangerschap

Op het moment dat vrouwen zwanger zijn en dit nog niet weten, drinkt nog 24 procent. Dit daalt naar 2,6 procent als vrouwen wel weten dat ze zwanger zijn. Veel vrouwen passen hun drinkgedrag dus aan en lijken zich bewust van de risico鈥檚 van alcoholgebruik v贸贸r en tijdens de zwangerschap.

Ruimte voor verbetering

Scheffers-van Schayck: 鈥淒it is positief, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Zo is een doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord dat in 2040 maximaal 4 procent van de zwangere vrouwen alcohol drinkt. Uit ons onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de vrouwen alcohol drinkt, terwijl ze nog niet weten dat ze zwanger zijn. Dit betekent dat er nog veel gedaan moet worden om deze doelstelling te behalen.鈥

Alcoholgebruik tijdens borstvoeding

Van de vrouwen die borstvoeding geven, drinkt 茅茅n op de vijf alcohol tijdens die periode. Bij bijna alle vrouwen is dit meestal 茅茅n glas per keer. Bij een groot deel zit er drie uur of meer tussen het drinken van de alcohol en het geven van borstvoeding.

Scheffers-van Schayck: 鈥淒e meerderheid van de vrouwen die borstvoeding geeft, drinkt geen alcohol of laat er minstens drie uur tussen zitten. Maar er is ook een groep die dit niet doet. Daarbij is het zorgelijk dat slechts een derde van de vrouwen die borstvoeding geven, met een zorgverlener praat over alcohol drinken tijdens de borstvoedingsperiode. Door de negatieve gevolgen van alcoholgebruik tijdens de borstvoedingsperiode, is het belangrijk dat meer zorgverleners dit onderwerp met vrouwen bespreken.鈥

Wie zwanger is of wil worden, kent het riedeltje standaardtips. Niet roken, niet drinken, op tijd beginnen met聽foliumzuur. Maar wat kun je nog meer doen om gezond, veilig en comfortabel door een zwangerschap heen te fietsen? Dat lees je hier.

Welke zwangerschapscursus past bij mij? Een handig overzicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme