Vragen om jezelf te stellen voordat je begint aan een tweede kindje

Kinderen Laurien Bleeker 5 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Of een derde, of misschien wel vierde of meer. Je geniet zo intens van je eerste en de maanden en jaren gaan zo snel, dat je verlangt naar weer een baby in je armen. Zo’n minimensje dat totaal afhankelijk is van jou.

Maar past dat wel in jullie leven en is jullie eerste kindje eraan toe om een broertje of zusje in zijn leven te krijgen? Dat zijn vragen die je bezig kunnen houden als je denkt aan een volgend kindje. Stel jezelf de volgende vragen om te checken of jullie toe zijn aan nog een mensje erbij in huis.

Tweede kindje

1. Zijn we al toe aan een volgend kindje?

Hoe graag je het ook al zou willen, kunnen jullie het aan? Of hebben jullie je handen nog vol aan de eerste? Een baby vraagt veel aandacht, maar je eerste misschien ook nog wel. Gaat dat samen, of wordt dat jullie te veel? Misschien heb je een heel chill eerste kindje en past een tweede daar prima bij. Maar het kan ook zijn dat je eerste na een paar jaar pas doorslaapt, misschien willen jullie daar eerst even van genieten?

2. Hoeveel verschil in leeftijd zou je willen?

Voor zover dat te plannen is natuurlijk, maar sommige ouders vinden het heel fijn als de eerste al uit de luiers is. En zelf wat taakjes kan doen in huis, zichzelf uit- en aan kan kleden en zelf naar het toilet kan gaan. Kortom: die al iets minder verzorging nodig heeft. Terwijl andere ouders het liefst een paar baby’s in de luiers achter elkaar verschonen en er dan na een paar jaar in een keer helemaal uit zijn.

3. Past een tweede kindje in jullie leven?

Lukt het, praktisch gezien? Hebben jullie opvang (nodig)? Past het financieel? Misschien moet je dingen twee keer aanschaffen, als de kids kort op elkaar zitten. Zoals een kinderstoel, autostoel of duo-kinderwagen. Dat zijn geen kleine uitgaven. Is je lichaam er al aan toe? Ben je er mentaal aan toe om weer zwanger te zijn en te bevallen? Allemaal vragen die belangrijk zijn om op een rijtje te hebben.

4. Wat zal het effect zijn op je andere kindje?

Zou hij het leuk vinden? Of lastig juist, om de aandacht te moeten verdelen? Soms is dit niet van tevoren in te schatten. Kinderen moeten sowieso weer even hun plekje in het gezin vinden als er een nieuwe baby bij gekomen is. Als je kindje oud genoeg is, kan je er met hem over praten. Is hij nog jong, dan zal hij er weer anders mee omgaan.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme