Loopt je kind graag naakt rond? Zo kun je reageren

Opvoeden Maartje Scheffer 4 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel ouders herkennen het vast: een kind dat het héérlijk vindt om thuis in zijn nakie rond te rennen. Als ze net uit de douche komen bijvoorbeeld, of bij het omkleden: elke kans pakken ze om even naakt rond te lopen. Is het normaal als je kind graag naakt is?

Ja, een kind dat graag naakt rondloopt is heel normaal. Wel is het goed om voor je kind grenzen te stellen over waar en wanneer het wel en niet kan.

Waarom is je kind graag naakt?

Hier kun je rekening mee houden.

Comfortabel

Kinderen tussen de twee en vier jaar, of soms ouder, zijn vaak graag naakt. Naakt is voor hun hetzelfde als comfortabel zijn. Ze vinden het een fijne sensatie om de wind, het beddengoed, water en aanrakingen op hun blote huid te voelen. Zeker als ze de hele dag door met een hoop kleding aan lopen, in de winter bijvoorbeeld. Dan kan even naakt zijn echt als opluchting voelen. Dreumessen en peuters kunnen het huid-op-huid contact met jou ook nog erg fijn vinden.

Ontdekken

Naakt willen zijn kan ook alles te maken hebben met het ontdekken van hun eigen lichaam. Kinderen rond deze leeftijd zijn er vaak net achter dat iedereen er anders uitziet onder zijn kleding, waar het geslachtsdeel zit en hoe dat allemaal werkt bij jongens en meisjes. Het kan dan een onschuldige ontdekkingstocht zijn van hun naakte lichaam.

Grenzen opzoeken

Soms willen kinderen je ook gewoon even uittesten. Bijvoorbeeld als je op het punt staat ze aan te kleden, en dan besluiten keihard in hun nakie weg te rennen en daarbij in een deuk te liggen (omdat jij ze dan achterna komt rennen). Misschien vindt jij het wel helemaal niet fijn als je kind te lang naakt rondloopt thuis: dan doet je kind het des te meer om zijn grenzen op te zoeken in de peuterpuberteit.

Uitkleden

Kleine kinderen kunnen zo ook een belangrijke vaardigheid in praktijk brengen: namelijk het uittrekken van hun kleding. Als dat eenmaal lukt, zitten ze even helemaal lekker in hun vel.

Zo kun je ermee omgaan

Zo kun je reageren als je kind graag naakt is:

  • Geef je kind de indruk dat het niet vies of fout is dat hij naakt wil zijn, anders kan je kind schuldgevoelens ontwikkelen of schaamte voelen over zijn lichaam. Merk je dat je kind trots is op zijn lichaam? Dat is juist goed om te prijzen!
  • Bespreek duidelijk op welke plek, tijd en in welke omstandigheden het oké is om naakt te zijn. Thuis, als het niet te koud is bijvoorbeeld, en soms op het strand. Op straat, in de speeltuin en op bezoek bijvoorbeeld niet.
  • Leg ook de regels uit van het naakt zijn. Bijvoorbeeld dat niemand het lichaam van je kind mag aanraken als het niet mama, papa of x-persoon is, en als het niet is om je te wassen, om te kleden of billen af te vegen. Leg ook uit dat het niet de bedoeling is andere blote kinderen aan te raken zonder wederzijdse toestemming.
  • Over naakte kinderen onderling, bijvoorbeeld tijdens een zwemfeestje in de tuin, hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Seksualiteit komt nog niet in hun woordenboek voor, en ze hebben nog geen preutse gevoelens. Zolang ook de ouders van het vriendje of vriendinnetje ermee akkoord zijn, is er geen probleem.
  • Wil je kind ook graag volwassenen naakt zien uit nieuwsgierigheid, en vraagt hij hier ook specifiek om? Je kunt je kind dan ook gedetailleerd uitleggen hoe een volwassen lichaam er onder de kleding uitziet. Of door middel van een boekje waarin wordt geïllustreerd hoe verschillende mensenlichamen eruit zien.

8 voordelen van naakt slapen: voor de gezondheid en geest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme