8 voordelen van naakt slapen: voor de gezondheid en geest

Gezondheid Eva ten Wolde 3 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Om te slapen als een roosje is een comfortabele pyjama een must. Ga jij in de nachtelijke uurtjes liever voor een versleten t-shirt, een matchend setje of het evakostuum? De laatste optie schijnt de meeste voordelen te hebben voor onze gezondheid en geest. Wij vertellen je graag waarom het hoog tijd is om poedelnaakt in je bed te duiken!

8 redenen waarom je vanavond nog naakt zou moeten slapen

Gezondheid en geest zullen je dankbaar zijn!

1. Naakt slapen kan ervoor zorgen dat je sneller in slaap valt

Als je in slaap valt, koelt je lichaam automatisch af. Dit is de bedoeling. Een bloedhete pyjama maakt het een stuk lastiger om af te koelen… En een naakt lichaam kan dit proces juist versnellen!

Waar het op neerkomt? Als je lichaamstemperatuur sneller daalt, val je ook sneller in slaap.

2. De kwaliteit van je nachtrust kan verbeteren

Het is ab-so-luut geen pretje om badend in het zweet wakker te worden. We’ve all been there… Dit zou op zich al een uitstekende reden zijn om die pyjama te skippen.

Het is daarnaast een feit dat je veel meer ligt te woelen als je een pyjama draagt in bed. Dit komt niet alleen door de warmte, maar ook door de strakke kledingstukken. Door draaiende, knellende stukken stof en knoopjes die in de weg zitten, slaap je minder diep.

3. Naakt slapen is goed voor je huid

Je bent niet de enige die niet blij is met een belabberde nachtrust. Je huid vindt dit ook geen pretje. Het stresshormoon cortisol neemt namelijk toe als je slecht hebt geslapen en hierdoor kan je huid droog en onrustig worden.

De kans op acné op de rug en billen wordt bovendien ook groter door strakke en zweterige kleding… Daar bedank je liever voor, toch?

4. De vaginale gezondheid kan vooruitgaan

Bacteriën en schimmels zijn dol op broeierige plekjes. En laat je slipje nu net één van die aanlokkelijke plekken zijn! Ja, het is naar, maar waar…

Naakt slapen zorgt ervoor dat het rondom je vagina een stuk koeler blijft. De kans op een vervelende, vaginale schimmelinfectie wordt op deze manier ook kleiner.

5. Naakt slapen kan afrekenen met een negatief zelfbeeld en schaamte

Er zijn genoeg vrouwen die niet tevreden zijn met hun lichaam als ze in de spiegel kijken. (Quick reminder: je bent prachtig). De schaamte en afkeer die je voelt, kan minder groot worden als je naakt slaapt.

Door naakt te slapen kan je leren om je prettig te voelen als je naakt bent. Ook al lig je daar misschien in je eentje. Je hebt het niet door, maar je leert jezelf op deze manier echt een les. Dat je bijvoorbeeld mooi bent en dat je lichaam niet altijd bedekt of verstopt hoeft te worden! Dit kan de eerste stap richting een positiever zelfbeeld zijn.

6. De relatie met je partner kan sterker worden

Let’s get naked, want dit kan de relatie met je partner ook nog eens een boost geven. En dat heeft niet één, maar twee redenen…

Als je tevreden bent met je naakte lichaam, zal je ook meer kunnen genieten van seks. Het huid-op-huidcontact met je partner zorgt er bovendien voor dat het knuffelhormoon oxytocine vrijkomt. En dat zou er zomaar voor kunnen zorgen dat het zonder die pyjama tóch nog warm wordt in de slaapkamer… 😉

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme