6 feiten over tweelingen

Kinderen Els van Asseldonk 16 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Jaarlijks worden er zo’n 3000 meerlingen geboren in Nederland, waarvan het grootste deel natuurlijk tweelingen. Een piek was 2002, toen werden er 3700 twins geboren… Dat IVF-behandelingen daaraan bijdroegen, moge duidelijk zijn. In die tijd mocht je nog meerdere eitjes terugplaatsen. In de jaren ’80/’90 waren dit vijf eitjes, waardoor het aantal drie(-plus)meerlingen sky high was!

Met zoveel twee- of meerlingen in ons landje, is het hoog tijd dat de meest interessante feiten gedeeld worden!

1. Tweelingen zijn vaak reflecties van elkaar

Ongeveer 25 procent van alle identieke tweelingen zijn opgegroeid tegenover elkaar. Daardoor zijn ze vaak reflecties van elkaar: ze zijn bijvoorbeeld links- én rechtshandig of hebben dezelfde moedervlekken aan verschillende kanten van hun lichaam. Dit gebeurd wanneer het eitje zich splitst meer dan een week na de bevruchting.

2. Vrouwen die veel melkproducten eten hebben meer kans op een tweeling

Een onderzoek van Gary Steinman zegt dat vrouwen die meer melkproducten eten hun kans op een tweeling vergroten. Hij kwam daarachter door de resultaten van vegan en niet-vegan moeders te vergelijken. Degene die wel melkproducten aten, kregen vijf keer zo vaak tweelingen.

Hoe dat kan? Een ingewikkeld verhaal over IGF (op insuline gelijkende groeifactor) in melkproducten waarmee je de kans op een eisprong vergroot. Lange vrouwen maken van zichzelf meer van deze groeisubstantie aan, waardoor ook zij meer kans hebben op een tweeling.

3. Tweelingen kunnen verschillende vaders hebben

In 2009 beviel Mia Washington van een tweeling die allebei een andere vader hadden. Een kans van één op een miljoen. Hoe dat kan? Normaal laat een vrouw iedere maand een eitje los. Bij Washington waren dat er twee. In die tijd had ze seks met twee verschillende mannen binnen vijf dagen. Beide mannen bevruchtte een eitje. Voila, twee baby’s: twee vaders.

4. Tweelingen communiceren met elkaar in de buik

In 2011 onderzocht de Universiteit van Padova (Italië) 3D video’s van tweelingen in hun moeders buik. Na 14 weken zwangerschap, reikten ze al naar elkaar. Na 18 weken raakten ze elkaar vaker aan dan zichzelf. Volgens de onderzoekers lieten de video’s zien dat de tweeling bewegingen naar elkaar maakten en ze even voorzichtig waren met de ander zijn (gevoelige) ooggedeelte als dat van zichzelf.

5. Sommige aaneengegroeide tweelingen kunnen voelen en proeven wat de ander doet/eet

Susan Dominus schreef een artikel voor The New York Times over de aaneengegroeide tweeling Krista en Tatiana, die met hun hoofden aan elkaar zitten. Hun hersenen zijn door de natuur aangepast en filteren zo de meeste zintuigelijke prikkels.

Onderzoekers denken dat deze connectie ervoor zorgt dat de zusjes van elkaar weten wat ze proeven en voelen. Grappig: Krista houdt van ketchup, maar Tatiana niet. Hier kwam de familie achter toen Krista het at en Tatiana het van haar tong probeerde te schrapen.

6. Veertig procent van alle tweelingen ontwikkelt haar eigen taal

Onderzoekers denken dat tweelingen elkaar gebruiken om een taal te ontwikkelen. Deze ‘taal‘ bestaat uit klanken en expressies en ontstaat als twee babies die veel samen zijn leren praten in een echte taal. Daarnaast spelen en communiceren ze veel. Dit gebeurt ook sporadisch bij baby’s die veel bij elkaar zijn, maar geen tweeling zijn. Deze bedachte taal verdwijnt vaak snel weer als ze eenmaal een echt taal hebben geleerd.

Meer over tweelingen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen