Janneke is moeder van tweeling en verwacht nu eenling: ‘Verschil in zwangerschap is enorm’

Kinderen Maaike van de Graaf 3 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Janneke Jonkman (42) raakte vijf jaar geleden zwanger van een tweeling. Nu krijgen haar dochters er nog een zusje bij. Janneke is namelijk in verwachting van een eenling en ervaart een enorm verschil in intensiteit in vergelijking met haar tweelingzwangerschap.

Wij spraken haar over de verschillen.

Janneke Jonkman

Janneke en haar man Olivier kenden elkaar zo’n vijf jaar toen ze een relatie kregen. Na drie maanden besloten ze voor kinderen te gaan, met de gedachte dat het nog wel even zou duren voordat Janneke in verwachting was. “Ik was toen 36, dus ik dacht: dat duurt minstens nog een jaar.” Het was dan ook even schakelen toen ze vrijwel direct zwanger bleek te zijn. Van een tweeling!

Dat Janneke en Olivier niet hadden verwacht zo snel ouders te worden, bleek uit een aantal dingen. Janneke vertelt dat ze nog niet samenwoonden, beiden een huurhuis hadden in het centrum van Amsterdam en geen plek hadden voor twee baby’s. “Dus toen ging alles in een soort sneltreinvaart en kochten we redelijk snel een huis met meer ruimte.”

Tweelingzwangerschap

En die veranderingen in het leven van Janneke en haar man zorgden voor de nodige hectiek. “Een zwangerschap is al zwaar en stressvol, maar al die dingen die we moesten regelen, maakten het nog zwaarder.” Ook de vele echo’s in het ziekenhuis vond Janneke pittig. “Het kost veel tijd en een tweelingzwangerschap is sowieso niet zorgeloos. Je bent er continu mee bezig.”

“Ook bleek een van de tweeling bij 28 weken een groeiachterstand te hebben. Toen moest ik wel iedere dag een keer naar het ziekenhuis voor een controle.” Echt rust heeft Janneke dan ook niet echt ervaren tijdens haar tweelingzwangerschap. “Het was een rollercoaster.” En grapt Janneke: “Achteraf bleek die zwangerschap nog een oase van rust, als je het vergelijkt met toen m’n dochters eenmaal waren geboren.”

Tweeling geboren

Ook de eerste jaren van de tweeling waren namelijk pittig, maar… Janneke heeft veel tweelingouders gesproken en weet inmiddels dat veel ouders dat zo ervaren. “Dat is ook de reden dat ik mijn boek Ojee, het zijn er twee heb geschreven. “Ik wil andere ouders meegeven dat ze niet de enigen zijn die het opvoeden van een tweeling pittig vinden. Er komt veel op je af, maar het is het absoluut waard.”

Zwanger van een eenling

Dat de intensiteit van een tweelingzwangerschap zoveel heftiger is dan van een eenling, kan Janneke nu uit ervaring vertellen. Inmiddels is ze vijftien weken zwanger van haar derde kindje. “Het duurde wel een paar jaar voordat Olivier en ik het weer aandurfden om voor een derde te gaan”, laat ze weten. “Daarom heb ik me voorgenomen er écht bewuster bij stil te staan.”

Dat lukt haar verdomde goed en wel omdat haar eenlingzwangerschap tot nu toe veel minder intensief is dan die van een tweeling. “Ik hoef alleen maar af en toe naar de verloskundige voor een controle en ben ook een stuk minder misselijk dan bij mijn vorige zwangerschap. Het is lichamelijk gewoon echt minder zwaar.”

En dus heeft Janneke nu ook veel meer tijd voor dingen die ze het liefst ook had gedaan toen ze zwanger was van haar tweeling. “Ik heb foto’s laten maken voor de zwangerschapsaankondiging en het lijkt me superleuk om een babyshower te hebben. Dat soort dingen heb ik wel gemist bij de vorige zwangerschap. Toen was ik vooral bezig met de gezondheid van mezelf en de baby’s en niet zozeer met alle leuke dingen die erbij komen kijken.”

Tips

In Jannekes boek staan een hoop tips voor ouders die een tweeling verwachten, maar ook aan ons deelt ze wat adviezen… Volgens haar is het slim om je goed voor te bereiden. “Dan weet je wat er allemaal op je af kan komen en kan het alleen maar meevallen.” En volgens Janneke draagt die voorbereiding ook bij aan het ervaren van meer rust tijdens de zwangerschap.

Janneke schrijft op haar blog My Little Dutch Diary regelmatig over zwangerschap en moederschap. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme