Uo yue zi (de hele maand thuis zitten na de bevalling) wordt steeds populairder

Kraamtijd Valéry de Voijs 30 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

In China is het voor moeders heel normaal om gedurende de eerste maand na de geboorte thuis te zitten met hun pasgeboren baby. De traditie, ook wel uo yue zi genoemd, wordt steeds populairder in het westen.

Je mag geen zware dingen tillen. Je moet voldoende slapen. Je mag niet werken. Je mag geen huishoudelijke klusjes doen. Je moet gezond eten: al deze adviezen zullen jou bekend in de oren klinken. In China is het heel normaal om een maand te rusten en ze nemen deze traditie behoorlijk serieus.

Uo yue zi

De eeuwenoude traditie zuo yue zi komt uit China en betekent letterlijk ‘sitting a moon cycle’ . Moeders die deze traditie volgen, blijven de eerste maand na de geboorte van hun pasgeboren baby een maand thuis. Het idee erachter is dat vrouwen genoeg tijd krijgen om hun lichaam en spirit weer op te laden.

‘Maar wie zorgt dan voor het huishouden?’ zul je je afvragen. Ook daar hebben de Chinezen wat op gevonden. Het is namelijk heel gebruikelijk om een ‘pui yuet’ in te schakelen. Dit is een live in nanny die fulltime klaar staat om de moeder te verzorgen. Ze zal niet alleen helpen in het huishouden, maar zal de moeder ook masseren en haar buik verzorgen door deze in te zwachtelen.

Chinese traditie wordt steeds populairder

De traditie wint aan populariteit in het westen. Zo heeft ook de Amerikaanse Taylor Richard de traditie gevolgd. Ze vliegt naar Hong Kong om daar van haar baby te bevallen. Vervolgens maakt ze gebruik van zo’n pui yuet die haar begeleidt tijdens haar eerste maand als moeder. Richard legt haar ervaring vast en de vlog gaat meteen viraal.

De video is inmiddels een jaar oud en is bijna vier miljoen keer bekeken. Veel mensen reageerden onder de video en deelden hun mening. De meeste kijkers waren positief over het idee achter uo yue zi maar sommige kijkers hadden commentaar. De meeste kritiek gaat over het idee dat vrouwen tijdens hun uo yue zi niet mogen huilen.

Dit klinkt misschien gek, maar de Chinezen hebben hier een bijzondere reden voor: het komt voort uit de traditionele Chinese geneeskunde en het geloof dat de lever verbonden is met de ogen. Er wordt gezegd dat het grote bloedverlies tijdens de bevalling de ogen kan verzwakken. Om je ogen rust te geven, wordt aangeraden niet te huilen.

Sanne wilde geen dutje doen terwijl de kraamverzorgster oppaste: ‘Voelde niet goed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen