Vaak kleine puistjes rondom je borsten? Dan doe je dít waarschijnlijk fout

Beauty NSMBL 6 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Als je ‘s avonds je shirt en bh-uittrekt vallen ze ineens op: kleine puistjes op en rondom je borsten. Soms één, soms meerdere tegelijkertijd. Hoe komen die puistjes daar toch, en nog belangrijker: hoe voorkom je dat ze daar komen? We zochten het voor je uit.

In principe is de acne rondom je borsten niet heel verschillend van acne in het gezicht, maar er zijn toch een paar punten om op te letten.

Kleine puistjes rondom borsten

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met grotere borsten meer kans hebben op puistjes rondom je borsten, ook wel chest acne genoemd. Dat is natuurlijk niet zo gek: meer borst = meer kans op kleine puistjes. Maar hoe komen die puistjes dan daar?

Er zijn verschillende oorzaken van kleine puistjes rondom je borsten te bedenken, maar vaak komt het toch wel door de ophoping van talgklieren. De talgklieren rondom je borsten zijn kleiner dan de talgklieren bij je rug, schouders en gezicht. Het is daarom ook logisch dat de puistjes rondom je borsten kleiner zijn dan puistjes op andere plekken.

Waardoor raken die kleine talgklieren verstopt? Het antwoord daarop is vaak zweet. Sommige mensen zweten nou eenmaal meer dan anderen, dat is volkomen normaal. Maar houd jij na het sporten het liefst je sport-bh nog even aan? Dan krijgt het zweet extra de kans om zich in de poriën te nestelen en dat veroorzaakt verstopte poriën, waardoor puistjes kunnen ontstaan. Yikes. Douchen na het sporten (en die sport-bh meteen in de was doen) voorkomt dat dus.

Dat geldt overigens ook voor gewone bh’s. Draag jij (te) lang dezelfde bh? Dan kan het een plek worden waar veel bacteriën gaan broeden. Hierdoor wordt jouw huid geïrriteerd en komen er puistjes – op tijd je bh in de was doen is dus een must.

Ladies met lang haar opgelet

Sport je niet zo veel, maar heb jij wel prachtige lange lokken? Dan heb je jammer genoeg net zo veel kans op puistjes rondom je borsten. Dat komt door de natuurlijke oliën die het haar bij zich draagt, maar ook door de restjes opgedroogde shampoo die in je haar achterblijven.

Een oplossing is je haren in een losse knot of paardenstaart doen tijdens het slapen, zodat het haar niet op je lichaam komt.

Dit artikel werd eerder geschreven door onze collega op NSMBL

Puistjes op je rug? Deze tips werken goed tegen rug acne!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme