Jorien (32): ‘Mijn vader heeft totaal geen band met mijn kinderen’

Gezin Laura Saija 20 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Jorien heeft altijd een goede band met haar vader gehad. Tot op het moment dat ze kinderen kreeg. Haar vader bleek totaal niet geïnteresseerd in zijn kleinkinderen en ziet ze zelfs een beetje als een last.

“Hij vraagt vaak of ik met hem iets wil doen en ergens heen wil gaan, maar dat doet hij dan het liefst zonder de kinderen erbij”, vertelt Jorien aan Famme.

Vader geen band met kinderen

Mijn vader en moeder zijn gescheiden toen ik nog maar klein was. Op zich is de band tussen mijn vader en mij altijd goed geweest. Ik ging regelmatig naar hem toe en we gingen vaak samen op vakantie. Ook ging ik geregeld gezellig een dagje met hem iets doen, zoals winkelen of naar een museum.

Sinds ik kinderen heb, is onze band enorm verslechterd. Hij vraagt vaak of ik met hem iets wil doen en ergens heen wil gaan, maar dat doet hij dan het liefst zonder de kinderen erbij. Dat wordt voor mij heel lastig, want de dagen dat ik niet werk heb ik nou eenmaal de kinderen.

Totaal geen band

Ik heb bij mijn vader aangegeven dat ik best wel eens iets leuks met hem alleen wil doen, maar dat mijn leven nu vooral ingericht is op de kleine kinderen. Hij zei toen tegen mij dat het belangrijk is dat ik ook mijn eigen leven behoud.

Ook merk ik dat hij totaal geen band met de kinderen aan het opbouwen is. Als ik bij hem op visite ga met de kinderen, dan negeert hij ze bijna compleet. Hij schenkt iets te drinken voor ze in, maar dat is ook alles.

Afstand

Hij speelt niet met de baby van zes maanden en vraagt ook niets aan mijn dochter van drie. Die zelf wel toenadering zoekt en bijvoorbeeld haar pop laat zien. Mijn vader gaat liever een gesprek met mij aan, zegt hij dan.

Laatst vroeg mijn dochter zelfs aan mij of mijn vader wel haar echte opa was. Daarom vind ik het nu ook niet meer fijn om met de kinderen bij hem langs te komen, want zij voelen blijkbaar zelf ook die afstand.

Relatie op lager pitje

Vorige week belde mijn vader mij op of ik langs wilde komen, omdat hij zo eenzaam was. Ik heb toen tegen hem gezegd dat ik het gevoel heb dat de kinderen niet welkom zijn. Hij ontkende dat, maar toch blijft het gevoel er wel.

Voor nu zet ik de relatie met mijn vader even op een lager pitje. Ik vind de zorg voor mijn kinderen op dit moment belangrijker. Ik hoop dat hij een beetje bijdraait en inziet dat de kinderen onderdeel van mijn leven zijn.”

Peter (65): ‘Ik vind mezelf een veel te oude vader’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme