Trucjes om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen

Gezondheid Chiara Izelaar 31 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Jeuk, opgezwollen schaamlippen, een branderig gevoel en een overload aan dikke, witte afscheiding? We praten er liever niet over, maar zeker de helft van de vrouwen heeft af en toe last van een vaginale schimmelinfectie (candida). Het is niets om je voor te schamen, candida kan bij iedere vrouw optreden!

De veroorzaker van een schimmelinfectie is de zogenaamde candidagist. Deze gist komt normaliter in kleine hoeveelheden voor in je darmen, mond, huid en vagina. Wanneer je de goede bacteriën van deze gist goed onder de duim houdt is de kans héél klein dat je zo’n vervelende schimmelinfectie oploopt!

Schrap suikers

Je kunt suiker zien als de favoriete snack van de candidagist. De gistcellen groeien dan ook sneller door glucose. Je kunt het beste zoveel mogelijk suikervrij eten om de kans op een infectie te verkleinen.

via GIPHY

Nuttig probiotica

In een gezonde darmflora blijven gisten in de juiste balans dankzij goede bacteriën. Een hiervan is probiotica, die ervoor kan zorgen dat je verstoorde darmflora zich weer herstelt. Ja ja, je darmen staan hecht in verbinding met je vagina. In yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi vind je probioticum. Je kunt ook speciale supplementen slikken!

Wissel niet te vaak van anticonceptiemiddel

Ieder anticonceptie middel heeft andere (mate van) hormonen. Deze hormonale wisselingen kunnen een trigger zijn voor een vaginale schimmelinfectie.

Draag katoenen ondergoed

Synthetische stofjes zweten meer en een vochtig klimaat rondom je vagina geeft de bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Katoen ademt veel meer! Let er ook op dat je je vagina goed droogt na het zwemmen en jezelf meteen voorziet van een schone, droge en het liefst katoenen slip!

via GIPHY

Vermijd vaginale middeltjes

Voor je gevoel zal je vagina grondig wassen met speciale zeep erg hygiënisch voelen, maar niets minder is waar. Je vagina is een zelfreinigend orgaan. Een speciale douche, zeep of lotion verwijdert niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën waardoor de gisten vrij spel hebben.

Ga voor parfumvrije cosmetica

Sommige tampons en maandverband bevatten parfum; dé boosdoener voor je vagina. Als je graag wil experimenteren tussen de lakens, kijk dan uit met bepaalde oliën, etenswaar en glijmiddelen. Ook in dit soort cosmeticaproducten zitten chemicaliën in die de natuurlijke balans in je vagina kunnen verstoren. Gebruik hoe dan ook een glijmiddel dat geen glycerine (een soort suiker) bevat!

No stress

Stress en te weinig slaap zorgen ervoor dat je immuunsysteem wordt aangetast. Ook hierdoor kan de zuurgraad in je vagina uit balans raken. Slaap voldoende, mediteer of neem een yogaklasje om helemaal zen te blijven!

via GIPHY

 

Heb je last van jeuk down under, opgezwollen schaamlippen, een brandend gevoel en veranderde afscheiding? De kans is groot dat je een schimmelinfectie hebt opgelopen. Het kan ook zo zijn dat je één van deze 5 vaginale issues hebt.  Neem hoe dan ook geen risico’s en ga zo snel mogelijk langs de huisarts om zo snel mogelijk van je vervelende kwaaltje af te komen! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Optimale gezondheid

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme