7 tekenen dat je kind nog niet klaar is om zindelijk te worden

Kinderen Inga Stoit 31 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Sommige ouders zetten het liefst hun kinderen gelijk op het toilet als de eerste stapjes zijn gezet. Zij kunnen niet wachten op het moment waarop de luiers tot de verleden tijd behoren. Maar het kan zijn dat het nog te vroeg is om aan zindelijkheidstraining te beginnen.

Sommige kinderen hebben daar nog helemaal geen behoefte aan of ze zijn er nog niet aan toe. Dit zijn de 7 tekenen dat je kind nog niet klaar is om zindelijk te worden:

Ze worden nog niet gek van vieze luiers

Als kinderen zich gaan storen aan hun vieze luiers, weet je dat het een goed moment is om hen zindelijk proberen te maken. Kinderen die nog geen last ervaren van vieze luiers zitten vaak nog niet te wachten op het potje, omdat zij nog geen ‘motivatie’ hebben.

De luier is continue nat

Kinderen die voortdurend plassen hebben nog een te zwakke blaas om zonder luier rond te lopen. Als een kind twee uur (of langer) zijn plas kan ophouden kun je beginnen aan de zindelijkheidstraining. Indien dat nog niet het geval is kun je beter geduldig afwachten.

Ze hebben geen interesse in het potje

Je hebt het potje ondertussen al meerdere malen geïntroduceerd, maar de interesse blijft uit. Als hij erop zit en na een lange tijd nog steeds voor zich uitstaart, weet je dat je nog even te vroeg bent. Oefening baart kunst maar soms heb je gewoon even wat meer geduld nodig.

Ze kunnen nog niet stilzitten

Kleintjes hebben vaak moeite met stilzitten, ze gaan alle kanten op en zijn continue druk in de weer. Deze kinderen zijn duidelijk nog niet toe aan het potje. Dit wordt een wiebelig zooitje en voor hen is de luier dus nog even de betere optie.

Hij kan zelf zijn broek nog niet uitdoen

Waarschijnlijk loop je vaak hand in hand, heen en weer, naar het toilet met je kleintje. Jullie oefenen ‘naar de wc gaan’ en doen dit gecontroleerd. Op een gegeven moment lukt dit misschien maar lukt het ook als de broek nog aan is? Anders heb je straks een groot probleem.

Ze zijn bang voor het potje

Sommige kinderen vinden het doodeng om op het potje te gaan zitten. Ze vinden dat gat maar niks en vertrouwen het niet. Als dit het geval is duurt het wat langer om hem zover te krijgen. Help hem eerst van de angst af en forceer het niet, de tijd zal het leren 😉

Er is veel verandering gaande

Misschien verwelkomen jij en je partner een tweede kindje, zitten jullie midden in een verhuizing of heerst er veel stress. Dit soort elementen kunnen behoorlijk wat prikkels bij kleintjes veroorzaken. En hierdoor kunnen zij nog even niet leren om zindelijk te worden. Alles op zijn tijd!

LEES OOK: Hilarisch! De zindelijkheidstraining van deze moeder ging viral.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme