Deze 10 celebrities spraken openlijk over hun miskraam

Body Rachelle Weiler 30 jan 2019
Leestijd: 4 minuten

Hoewel een positieve zwangerschapstest vaak reden is tot vreugde, loopt gemiddeld 1 op de 6 zwangerschappen uit op een miskraam in het eerste trimester.

Dit is voor veel vrouwen een reden om een prille zwangerschap nog even voor zich te houden. Deze bekende personen doorbreken de cirkel en waren open over hun ervaringen met een miskraam.

Beyoncé

In de documentaire ‘Life is but a dream’, die in 2013 verscheen over de wereldberoemde zangeres, vertelt Beyoncé openhartig over haar miskraam.

Een paar jaar voor de geboorte van dochter Blue Ivy, was Beyoncé zwanger van haar eerste kindje. In de documentaire vertelt ze over de eerste echo, waar ze het geluid van de hartslag van haar baby omschreef als ‘ het mooiste geluid dat ze ooit had gehoord.’

Op een tweede echo was echter geen hartslag meer te horen. Als onderdeel van haar verwerking, schreef Beyoncé het nummer ‘Heartbeat.’ Inmiddels zijn de zangeres en haar man Jay-Z ouders van Blue Ivy en de tweeling Rumi en Sir, die via IVF ter wereld zijn gekomen.

In een interview met Vogue was Beyoncé open over haar spoedbevalling en het effect daarvan op haar lichaam en geest.

Pink

Voordat Pink in 2010 beviel van dochter Willow, was ze eerder zwanger, met een miskraam tot gevolg. Dit was voor Pink aanleiding om haar tweede zwangerschap relatief laat wereldkundig te maken bij Ellen deGeneres.

Na Willow verwelkomde Pink samen met haar man Carey Hart ook zoon Jameson Moon in 2016.

Michelle Obama

In haar autobiografie ‘Becoming,’ verschenen in 2018, deelt Michelle Obama haar frustratie en leed rondom haar kinderwens met man Barack Obama.

Een zwangerschap leek niet te lukken, ondanks dat er geen duidelijke reden voor werd gevonden. Na verloop van tijd werd Michelle toch zwanger, maar deze eerste zwangerschap liep uit op een miskraam.

Na deze verdrietige ervaring zochten Michelle en Barack hulp bij een fertiliteitsarts, en werden dochters Malia en Sasha in 1998 en 2001 geboren.

Gwyneth Paltrow

Na de geboorte van dochter Apple en zoon Mozes, was Gwyneth een derde keer zwanger, maar deze zwangerschap liep, met behoorlijk veel complicaties, uit op een miskraam.

In een interview vertelt de actrice dat haar kinderen heel graag nog een broertje of zusje wilden, maar dat ze de periode rondom de miskraam fysiek en mentaal zodanig zwaar vond, dat zij en (inmiddels ex) man Chris Martin het bij twee kinderen hebben gelaten.

Gabrielle Union

De wereldberoemde actrice besprak haar vruchtbaarheidsproblemen in haar boek ‘We’re going to need more wine.’ Zij en haar man Dwayne Wade probeerden jarenlang een kindje te krijgen, maar dit resulteerde in meerdere miskramen.

Deze periode trok een zware wissel op Gabrielle, die het omschreef als ‘een periode van 3 jaar waarin mijn lichaam constant gevangen werd gehouden door onze kinderwens.

Ik zat altijd net middenin een IVF-cyclus, kwam net uit een IVF cyclus of stond net weer op het punt een nieuwe cyclus te beginnen.’ Gabrielle en haar man zijn inmiddels via hulp van een draagmoeder, ouders van dochter Kaavia.

Courteney Cox

Voordat de beroemde Friends-actrice moeder werd van dochter Coco, had Courteney meerdere miskramen. In meerdere interviews vertelde de actrice dat ze relatief gemakkelijk zwanger werd, maar dat veel van haar zwangerschappen in een vroeg stadium verkeerd afliepen.

Haar privéleven gescheiden houden van haar werk was soms zwaar. “Ik vond het moeilijk om na een miskraam op de set te verschijnen en mensen aan het lachen te maken. Ik herinner me nog de scène waarin Friends-collega Rachel beviel van dochter Emma, en ik het ontzettend moeilijk vond om die dag mijn werk goed te kunnen doen.”

Mark Zuckerberg & Priscilla Chan

Gelukkig zijn er niet alleen maar vrouwelijke beroemdheden die open zijn over het verlies van een kindje in een vroeg stadium. Ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg blikt terug op meerdere miskramen van zijn vrouw Priscilla, op zijn eigen social media platform.

Voor de geboorte van dochters Max en August ervoer het stel jaren van infertiliteit en drie zwangerschappen die eindigden in miskramen.

Hun beweegreden om na de geboorte van hun oudste dochter open te zijn over hun tegenspoed, was om het onderwerp bespreekbaar te maken, en ‘ervoor te zorgen dat geen enkele vrouw of man zich alleen hoeft te voelen in het proces.’

Ook journalist Stacey Skrysak schreef een hartverscheurend stuk aan alle vrouwen die te maken kregen met een miskraam.

Shay Mitchell

Bekend van series als Pretty Little Liars en de tegenwoordige hitserie YOU op Netflix, sprak actrice Shay Mitchell zich eind 2018 op social media uit over haar persoonlijke verlies.

In haar Instagram stories deelde Shay een foto van een echo met een gebroken hart, waarna ze vertelde dat ze ‘de baby van haar dromen’ door een miskraam was verloren. Ook sprak ze een veelgehoorde irritatie uit over social media platformen uit. “Veel mensen plaatsen alleen persoonlijke successen op social media, waardoor andere gebruikers snel het gevoel krijgen dat het leven van anderen perfect is. Ik wil ook mijn dieptepunten met jullie kunnen delen.”

Ook in Nederland delen meer BN’ers verhalen rondom miskramen en het verdriet dat het met zich meebrengt. Zo vertelde Johnny de Mol in een interview dat zijn vrouw Anouk, voor de geboorte van zoon Johnny, ook een miskraam heeft gehad.
Ook actrice Sanne Vogel was op social media open over het verlies van haar dochtertje na een zwangerschap van ongeveer 3 maanden.

Ook interessant: Dit zijn de 7 stadia waar je doorheen gaat na een miskraam (volgens een expert)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme