Onderzoek wijst uit dat een vegetarisch dieet nét zo gezond is voor kinderen als het eten van vlees

Gezondheid Gina Koninkx 19 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer ouders kiezen ervoor hun kinderen enkel vegetarisch te laten eten of grotendeels over te gaan op een vegetarisch dieet. Waar eerst voornamelijk onderzoeken klonken die menen dat het niet gezond is voor kinderen, wijst nieuw onderzoek er juist op dat het voor (vrijwel) alle kinderen juist een heel verantwoorde en gezonde keuze is.

De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de onderzochte kinderen die een vegetarisch dieet volgen dezelfde groei en gezondheid hebben als kinderen die geen vegetarisch dieet volgen.

Een vegetarisch dieet is gezond voor kinderen

Twijfel jij nog of je je kinderen volledig vegetarisch laat eten? Wellicht dat dit onderzoek een groot deel van die twijfel wegnemen. Kinderen die vegetarisch eten, zijn namelijk minstens zo gezond als kinderen die niet vegetarisch eten. Ook laten zij in onderzoeksresultaten dezelfde gezonde groeicurve zien. Ze beschikken over hetzelfde BMI, lengte, ijzergehalte, hoeveelheid vitamine D en cholesterolwaarde.

Een kleine kanttekening die bij het onderzoek moet worden gemaakt: uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat kinderen die een vegetarisch dieet volgen, meer kans hebben op ondergewicht. Maar dat valt te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je een gevarieerd vegetarisch dieet hanteert en dat je goed controleert of ze de nodige voedingsstoffen binnen krijgen. Bij een tekort van bepaalde stoffen, zal dit op een andere manier moeten worden aangevuld. Om er zeker van te zijn dat jouw kinderen voldoende binnen krijgen, kan je een diëtiste inschakelen die je ondersteunt wanneer je kinderen vegetarisch eten.

Je kind vegetarisch opvoeden: hoe doe je dat?

Variatie en inname

Het is dus belangrijk dat als je kids vegetarisch eten, je ze een gevarieerd menu voorschotelt. Een ding wat zeker is, is dat vegetariërs meer groente, fruit, granen en vezels innemen en juist minder verzadigd vet eten. Iets dat de gezondheid altijd ten goede komt, ook bij kinderen.

Toch struggelen veel ouders die kinderen vegetarisch laten eten, met de inname van stoffen als calcium, ijzer en vitamine B12. Voedingsstoffen die kinderen wel heel hard nodig hebben. Kies je dus bewust voor vegetarisch eten? Laat je dan wel heel goed adviseren, kook gevarieerd en controleer regelmatig het gewicht van je kind of andere symptomen die kunnen wijzen op tekorten of ondergewicht.

De 10 grootste mythes over vegetariërs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme