Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Eten 11 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Je kind vegetarisch opvoeden: hoe doe je dat?

Wanneer je zelf geen vlees of vis eet, lijkt het een makkelijke keuze om je kinderen ook vegetarisch op te voeden. Maar kinderen hebben nog behoefte andere verhoudingen aan voedingsstoffen dan wij als volwassenen.

Daarom zetten wij een aantal handige tips en adviezen voor je op een rij die je kunnen helpen bij het vegetarisch opvoeden van je kids.

Kies goede alternatieven voor vlees en vis

Belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kind zijn ijzer, eiwitten, vitamine B1 en vitamine B12 en die halen de meeste mensen uit vlees en vis. Zorg dus voor goede alternatieven bij een vegetarische opvoeding. Ijzer, eiwitten en de vitamines B1 en B12 haal je bijvoorbeeld uit peulvruchten, noten, eieren en soja.

Ons zusje Mama en Zo zette eerder al de voedingsstoffen die kinderen wel en niet nodig hebben voor je op een rij.

Wat zijn goede vegetarische keuzes om te geven aan je kind?

Kinderen mogen twee eieren per week, op andere dagen kan je zuivelproducten zoals kwark, yoghurt of melk geven. Daar haal je vitamine B12 uit. IJzer en vitamine B1 zit in noten, pinda’s, pitten en peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. In groene bladgroenten, volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en aardappelen zit genoeg ijzer. Geef je kind ook een stuk fruit bij het eten, door de vitamine C die hier in zit, wordt ijzer beter opgenomen door het lichaam.

Natuurlijk kan je ook veel goede vega alternatieven op brood smeren, zoals appelstroop (ijzerrijk), pindakaas en plakjes kaas.

Hoe zit het met vleesvervangers?

De schappen van de supermarkt liggen er vol mee: vleesvervangers. De meeste van deze vervangers zijn prima als alternatief voor vlees. Let wel even op de samenstelling van de vegaburger of vegetarische smeerworst: check of er ijzer, vitamine B1 en B12 en eiwitten in voorkomen én niet te veel zout. Het Voedingscentrum geeft als advies over de hoeveelheid zout voor kinderen: maximaal 2,5 gram zout per dag voor kids tussen de 1 en 3 jaar en max 3 gram zout per dag voor kindjes tussen de 4 en 8 jaar.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme