Dit hemelse recept voor vegetarische lasagne moet je uitproberen!

Eten Chiara Izelaar 19 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Af en toe kan het knap lastig zijn om je kids zo ver te krijgen om groenten te eten. Daarom zijn ovenschotels de ideale uitkomst! De groentes zitten verstopt onder een laag saus of een laag kaas. Dit maakt de groente niet alleen onzichtbaar, maar ook een stuk lekkerder! En op deze manier hebben je kleintjes niet door dat ze op een stuk courgette aan ‘t kauwen zijn.

Er zijn talloze ovenschotels, maar vandaag staat de bekendste Italiaanse in ‘t zonnetje. Niet de klassieke ‘lasagne bolognese’, maar de vegetarische versie met een flinke schep bechamelsaus. Het duurt even om deze vega lasagne in elkaar te flansen, maar dan heb je ook wat. Geloof ons als we zeggen dat je deze lasagne vanavond op je bordje wil!

 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 2 rode paprika’s
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 300 gr spinazie
  • 100 gr cherrytomaatjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 9 (volkoren) lasagne bladen
  • 1 bolletje (buffel)mozzarella
  • Parmezaanse kaas naar wens
  • 1 tl oregano
  • een snuf peper en zout
  • een scheutje olijfolie

Het wordt een stuk smakelijker met bechamelsaus:

  • 50 gr boter
  • 60 gr bloem
  • 600 ml (plantaardige) melk
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • een snufje nootmuskaat
  • een snufje peper en zout

Je keuken moet zijn voorzien van:

  • een oven
  • een wokpan
  • een grill(pan)
  • een steelpan
  • keukenpapier
  • een ovenschaal
  • een vergiet

Zo maak je de vega lasagne

Staat alles ready? Verwarm de oven dan eerst voor op 180 graden. Was de groenten en snijd de paprika’s, aubergine en courgette in dunne plakjes. Verwarm de grillpan – of grill – met een scheutje olijfolie en grill de groenten aan allebei de kanten goudbruin. Een beetje oregano, peper en zout zorgen voor een lekkere smaak! Laat de groenten vervolgens uitlekken op een stuk keukenrol.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een grote wok met een scheutje olijfolie en fruit de ui en knoflook een paar minuutjes. Voeg de spinazie toe aan de pan en laat het goedje sudderen tot alle spinazie geslonken is. Een flinke dosis peper en zout brengt spinazie goed op smaak! Vervolgens is het de truc om al het vocht uit de spinazie te drukken, zodat de groente zo droog mogelijk wordt. Je kunt de spinazie daarna uit laten lekken in een vergiet. Halveer de cherrytomaatjes alvast en bewaar deze in een schaaltje.

Om de bechamelsaus te maken moet je als eerste de boter laten smelten in een steelpan. Voeg dan de bloem toe en roer tot de bloem gaar is. Je herkent dit als het mengsel zanderig aanvoelt. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe en klop het het mengsel goed glad. Laat de saus een paar minuutjes – op laag vuur – pruttelen. Breng de saus op smaak met Parmezaan, peper, zout en een snufje nootmuskaat.

Pak een grote ovenschaal, vet deze in en bedek de saus met een lepel bechamelsaus en de helft van de spinazie. Bedek dit mengsel met 3 lasagnebladen en verdeel hierover nog een laagje bechamel en gegrilde paprika. Leg weer 3 lasagnebladen op de gegrilde paprika en verdeel hierover de plakjes gegrilde aubergine. Voorzie de aubergine van een laagje bechamel, de rest van de spinazie en de cherrytomaatjes. Leg hierop de laatste lasagnebladen en verdeel de courgette hierover. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze over de courgette.

Garneer de vegetarische lasagne tot slot met Parmezaanse kaas (naar wens). Schuif de ovenschaal in de oven en laat de lasgane ongeveer 40 minuten goudbruin bakken. De vegetarische lasagne smaakt het lekkerst als ‘ie nog warm is. Maar je kunt ‘m gelukkig ook nog 2 dagen bewaren in de koelkast.

Eet smakelijk! 

 

Bij deze lasagne hoort natuurlijk een dessert. Deze toetjes maak je binnen een handomdraai:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Uitpaulineskeuken

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme