Zo zorg je voor een veilige hechting tussen jou en je baby

Baby Sanne Verweij 8 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Zodra je baby geboren is, probeert hij contact met je te zoeken en zich met je te verbinden. Dit kan door schopjes of doordat hij reageert op je stem. Een veilige hechting heeft invloed op alle andere relaties die hij door zijn leven zal hebben.

Jij blij staat gelijk aan baby blij. Als jij je gespannen voelt, merkt je baby dat ook op. Maar als je dan weer contact met je baby maakt, voelt hij zich weer veilig en gehecht bij jou.

Met je baby contact hebben

Je baby zal heel alert zijn en vaak naar je gezicht kijken. Daarnaast kan hij ook contact zoeken door middel van reflexen. Met een grijpreflex kan hij je proberen vast te pakken. Ook kan hij lachen om zo jouw aandacht te trekken. Huid-op-huidcontact is ook erg goed om je aan elkaar te hechten en het geeft je baby een gevoel van vertrouwen en geborgenheid.

Een krijs om hulp

Je baby heeft je nodig en dat kan hij laten weten ook. Huilen is een van de manieren waarop hij jouw aandacht probeert te trekken. Daarmee kan hij aangeven dat er iets niet goed is; meestal is dat iets lichamelijks, zoals een volle luier of een lege buik. Als je door hem te troosten laat weten dat jij er voor hem bent, kan dat meedragen aan een veilige hechting.

Verlatingsangst

Veel baby’s kunnen rond de negen maanden last krijgen van verlatingsangst. Ze moeten bijvoorbeeld huilen als ze niet bij jou in de buurt zijn. Je kunt een veilig proces creëren zodat hij daar beter aan werkt. Je kunt van tevoren uitleggen wat er gaat gebeuren en rustige overgangen creëren. Hierdoor leert hij op je te vertrouwen.

Tekenen veilige hechting bij je baby

Hechting met jou of andere verzorgers zorgt voor vertrouwen bij jouw kind. Als hij het moeilijk heeft, kan hij altijd bij je terecht. Hoewel hij veel zelf gaat ontdekken, kan hij bang worden en dan kan hij terugvallen op jou. Is hij getroost? Dan kan hij erop uit. Door een veilige hechting is er een goede thuisbasis ontstaan waar hij altijd op kan bouwen. Daarnaast voelt hij zich veilig en kan hij daardoor verder met zijn ontwikkeling. Als hij ouder wordt, kan hij door de veilige hechting goede relaties aangaan met anderen.

Nog meer tips om veilig te hechten met je baby

  • Benoem wat je doet en reacties of emoties van je baby.
  • Praat en zing voor hem of haar.
  • Breng veel tijd met elkaar door.
  • Neem afscheid als je weggaat en ga niet stiekem weg.

Een veilige hechting: wat is het en waarom is het belangrijk voor je kind?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme