Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijk 8 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Zaria (24): ‘Mijn vriendinnen zien mij niet meer staan sinds ik moeder ben’ 

Het was een grote verrassing toen Zaria op haar 22ste zwanger bleek te zijn. Inmiddels is ze enorm blij om moeder te zijn, maar voelt ze zich wel vaak alleen. “Mijn vriendinnen laten mij stuk voor stuk vallen en tonen amper nog interesse in mij. Alsof ik niet meer leuk ben sinds ik moeder ben”, vertelt ze aan Famme.

“Tijdens het laatste jaar van mijn studie kwam ik erachter dat ik zwanger was. Ik had een tijdje intensief contact met een jongen uit Engeland, die een minor deed in Amsterdam. Na zijn vertrek had ik een positieve zwangerschapstest. Toen ik het hem liet weten, werd ik direct geblokkeerd. Op dat moment wist ik dat ik het in mijn eentje moest doen.

Snelle bevalling

Na een zwangerschap van 35 weken kwam mijn dochter Coco ter wereld. Ze moest nog een week in het ziekenhuis blijven om aan te sterken. Daarna mocht ze mee naar huis. Ik moest erg wennen aan mijn nieuwe rol als moeder, zeker omdat Coco 24/7 aan mij zat vastgeplakt. Dat was ik niet gewend. Ik kon de eerste weken dan ook geen kant op.

Mascotte van vriendinnengroep

Voor de zwangerschap had ik een grote vriendinnengroep waarmee ik naar clubs, festivals en uiteten ging. Ook gingen we een dag per maand met z’n allen winkelen. We hadden een goede band en ik dacht dat dat na mijn bevalling zo zou blijven. In de eerste weken na mijn bevalling kwamen ze allemaal op kraamvisite en ze vonden Coco geweldig. Ze noemde haar zelfs ‘de mascotte van onze vriendinnengroep’. Ze beloofden stuk voor stuk een goede tante te zijn. Toch merkte ik al snel dat het contact minder werd en mijn vriendinnen minder enthousiast werden.

Sinds ik moeder ben minimaal contact

Inmiddels zijn we een jaar verder en is het contact minimaal geworden. Sterker nog: mijn vriendinnen hebben mij stuk voor stuk laten vallen en tonen amper nog interesse in mij. Alsof ik niet meer leuk ben sinds ik moeder ben. Mijn moeder past graag op, dus ik kan echt wel een keer mee naar een festival, uiteten of een dagje winkelen. Als ik iets voorstel, dan wordt er gezegd dat ze niet kunnen. Het is erg pijnlijk om later op Instagram te zien dat ze wel met z’n allen uit zijn geweest. Waarom kan ik dan niet mee?

Vriendinnen confronteren

Buiten deze meiden heb ik eigenlijk geen vriendinnen. Misschien zou het voor mij beter zijn om een aantal vriendschappen met moeders van mijn leeftijd te hebben. Zij snappen mij vast beter dan meiden die nog geen kind hebben. Toch vind ik het jammer om de vriendschap met mijn vriendinnengroep te beëindigen. We waren er altijd voor elkaar. Ik sta dan ook op het punt om ze hiermee te confronteren. Ik ben benieuwd wat ze dan zeggen. Daarna weet ik in ieder geval waar ik aan toe ben en of de vriendschap nog de moeite waard is.”

Moeder: ‘Toen ik thuis kwam lag mijn man met onze oppas in bed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme